VIKENDICA

LOVRAN I OKOLICA I U JESEN NASTAVLJAJU ŽIVJETI BRZIM RITMOM: Tradicionalna Marunada, fešta u čast glasovitog kestena

Sve do 24. listopada posjetitelji Lovrana mogu uživati u gastro ponudi ugostiteljskih objekata u Lovranu koji će u svoju ponudu uvrstiti i jela od maruna te nadaleko poznate kolače od maruna

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Hrvatska turistička zajednica pokrenula je novu mini jesensku promotivnu kampanju #FALLinLoveWithCroatia na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Pinterest i Tik tok. Kampanja će se provoditi u listopadu i studenom s ciljem zadržavanja vidljivosti i promocije Hrvatske kao turističke destinacije sa zanimljivom ponudom u jesenskom dijelu turističke godine, odnosno s ciljem isticanja bogatih jesenskih ljepota i atrakcija hrvatskih destinacija.

"Cilj ove kampanje je istaknuti ljepote Hrvatske u jesenskim bojama, približiti pratiteljima aktivnosti kao što su jedrenje ili tradicionalne berbe, jesenske manifestacije, ali i bogate jesenske eno-gastronomske delicije koje su specifične za svaku pojedinu hrvatsku regiju. U našim promotivnim aktivnostima želimo istaknuti one dijelove turističke ponude koji su glavni motiv dolaska u destinaciju u ovom dijelu godine", izjavio je tim povodom direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Na obroncima Učke

Kampanja na društvenim mrežama provodi se uz akciju Mjesec hrvatskog turizma te uz kampanju "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!" kako bi se što veći broj ljubitelja putovanja motivirao na posjet hrvatskim destinacijama van glavnog ljetnog dijela turističke godine. Jedna od destinacija koja nakon intenzivne ljetne sezone u visokom ritmu nastavlja živjeti i tijekom jeseni jesu Lovran i njegova okolica. Razlog tome već desetljećima je tradicionalna Marunada, fešta u čast glasovitog kestena, poznatog kao lovranski marun, koji je postao jedan od najprepoznatljivijih simbola ovog dijela Hrvatske.

Kesteni, poznati Maruni, zaštitni su znak Lovrana (Pixabay)

Nadaleko poznata lovranska Marunada, nažalost, zbog pandemije koronavirusa, ni ove se godine neće održati u svom tradicionalnom obliku, no sve ljubitelje maruna Lovran ni ove jeseni svakako neće razočarati. Naime, sve do 24. listopada posjetitelji Lovrana mogu uživati u gastro ponudi ugostiteljskih objekata u Lovranu koji će u svoju ponudu uvrstiti i jela od maruna te nadaleko poznate kolače od maruna. Posjet Lovranu i čitavoj Opatijskoj rivijeri zasigurno će privući sve one koji nakon napornog radnog tjedna vole malo "protegnuti noge", bilo da se radi šetnji uz more ili kroz prirodu, na obroncima Učke. Obalna šetnica koja povezuje Lovran, Iku, Ičiće, Opatiju i Volosko duga je 12 kilometara, te onima koji krenu njome pruža priliku za opuštanje i doživljaj tipičnog mediteranskog krajolika. Uređenje šetališta započelo je daleke 1885. godine, a dovršeno četiri godine kasnije kada je Opatija proglašena klimatskim lječilištem.

Pogled na Kvarner

Za one koji ipak nešto više preferiraju "zelene" vikende, vatromet boja u ovom dijelu godine nudi posjet Parku prirode Učka. Park obuhvaća planinski masiv Učke i dio Ćićarije koji se u Istarskoj i Primorsko goranskoj županiji prostiru na 160 kvadratnih kilometara. Najviši vrh Učke Vojak nalazi se na visini 1.396 metara nad morem, a do njega vodi nekoliko staza za kojem vam, osim dobre volje, ipak treba i nešto bolja fizička pripremljenost.

Lovranski guc (Snimio E. Primožić)

Jedna od tih staza je i riječka planinarska staza koja će vas do Vojaka voditi od Lovrana kroz područje zvano Brajdice i preko sela Liganj, a za taj uspon će vam, prema iskustvima onih koji su je već savladali, trebati najmanje četiri i pol sata. Kruna Parka prirode Učka je kula Vojak koja se nalazi na vrhu najviše istarske planine i iz koje, za dobre vidljivosti, pogled seže do Venecije, Tršćanskog zaljeva, Julijskih Alpi i Dolomita u Italiji. Kulu su sagradili planinari u doba Austro-Ugarske Monarhije, a za vrijeme Prvog svjetskog rata kula je služila kao promatračnica. Danas je ondje infocentar i suvenirnica, a kako bi se mogao bolje promotriti krajolik, postavljeni su i teleskopi. Vršni greben Parka od iznimnog je značenja i vrijednosti i zbog specifičnog geološkog postanka te brojnih rijetkih i endemskih biljnih i životinjskih vrsta.

Ukoliko niste sigurni kako stojite s kondicijom i ipak ste za nekakvu laganiju kombinaciju onda možete uzeti malo od svega te u Lovranu posjetiti župnu crkvu Sv. Jurja, popeti se na gradsku kulu i uživati u pogledu na lovranske krovove i Kvarner ili prošetati starom gradskom jezgrom, slikovitim uličicama, posjetiti muzej lovranskog guca, tradicionalnog plovila poput rovinjske batane, u kojem je taj vrijedni eksponat lovranske brodogradnje trajno sačuvan od zaborava.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter