U suton se zatvaraju suncobrani i počinje noćni život

LJETNA REPORTAŽA: Umag je i danju i noću vrhunsko turističko odredište

| Autor: Sanja BOSNIĆ
(M. MIJOŠEK)

Od Mladena Ivančića srdačnog vlasnika jednog među najpoznatijim restoranima "Amfora", doznajemo da su trenutačno najbrojniji gosti Nijemci, Austrijanci, a vikendom i Talijani, te da najčešće naručuju jela na bazi ribljeg menija, a top izbor su im lignje. Tu i tamo netko naruči i svjetski znane ćevape

Kako u ljetnim mjesecima pulsira nasjeverozapadniji grad na jadranskoj obali Umag, turistička meka i jedna od vodećih hrvatskih turističkih destinacija nastojali smo otkriti u jednodnevnoj šetnji gradom po njegovim uzbudljivim kantunima. More je zakon! Djeluje terapeutski, oslobađajuće i rasplamsava maštu. I tako nas put iz opustjeloga centra grada, kao jedini put do slobode, vodi preko vode. Na umaške plaže. Jedna od najpopularnijih je zasigurno plaža Laguna u zelenom priobalnom pojasu turističkog naselja resorta Stella Maris (Plava laguna). Biserno žalo je gotovo prazno kao i ležaljke jer su gosti užitak i spas potražili kupanjem ili toćanjem u moru.

I 13 zemljanih tenis stadiona u Stella Marisu, uz centralni ATP stadion Gorana Ivaniševića su prazni i ne čuje se udarac žutih loptica u našem gradu tenisa. U kafićima vlada ista uspavana tišina. Pivo ili rashlađeno piće su preskupi za neučinkovito osvježenje. No u blizini, preko puta Lagune, odjekuje dječji žamor i cik. Tu je smješten Jangalooz – adrenalinski park. Privlačan sadržaj za djecu i mlade, otvoren cijeli dan.

Opuštanje

U resortu Stella Marisa za one koji preferiraju kupanje u bazenima, pruža se pravi izbor brčkanja u bazenskom kompleksu Campinga Stella Maris. Kupači su opušteno, gotovo bestežinski plivali ili plutali na tirkizno-plavoj vodenoj površini.

Putešestvije obalom otkrivaju nam kakve plaže vole pustolovi, uživatelji u netaknutoj prirodi. Za takve je idealan izbor najljepša pješčana plaža u Crvenoj uvali Zambratija gdje su kupačima bijele stijene postale kamenite prostirke. Oni koji cijene prirodno, već su naučili da su najveće bogatstvo našega primorskog grada, kristalno plavo more, impresivan pogled na pučinu i ovakve nedirnute plaže kojih je nebrojno na umaškoj rivijeri dugoj 45 kilometara od Savudrije do Park Umaga.

U sutonu su se zatvorili šareni suncobrani, sklopile ležaljke i umiveni kupači napustili svoj kutak na plaži. Preplanuli su krenuli u istraživanje Umaga tražeći nove užitke. Prvenstveno noćnu zabavu. Garibaldijeva ulica, žila kucavica u starogradskoj jezgri vodi ih do najstarijeg zdanja grada, Muzeja grada Umaga na Trgu Sv. Martina. Tu znatiželjnici upoznaju bogatu povijest grada i njegove velike znamenitosti.

Iza zgrade muzeja proteže se umaški stari lukobran, poznata diga sa koje se Umag u doba mirnih sumraka oprašta od sunčanih dana. U daljini umorno sunce na crvenom horizontu tone u san. Brojni su šetači hodali digom u želji da isprate sunce na počinak. Na povratku su prolazili južnom šetnicom, uz bijele zidine, kutak savršen za photo session i selfije, tražeći usput restoran gdje bi blagovali morska jela. Na šetnici ima desetak natiskanih lokala koji na umjetnim pontonima i dograđenim terasama djeluju kao sojenice te gostima na njima omogućavaju da sjede iznad morske površine, uživajući u šumu valova i toplom povjetarcu koji večeri u Umagu čini uzvišenima.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum