VODNJAN

Visina poreza po krevetu odredit će se u siječnju, VITASOVIĆ: PAUŠAL NEĆE BITI NI PRENIZAK, NI PREVISOK


Ne propišu li jedinice lokalne samouprave visinu paušalnog poreza po krevetu iznajmljivača turističkog smještaja, država će, prema izmijenjenom zakonu o porezu na dohodak, odrediti paušal od 750 kuna po ležaju. Ni na koncu godine, Vodnjan takvu odluku još nije donio.

Gajana i Galižana u nižim razredima

To je zabrinulo Flavija Gregorovića, vijećnika SDP-a. Na aktualnom satu posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća Gregorovića je zanimalo kada će gradska uprava odrediti visinu poreza, da ne bi država proizvoljno određivala namete za Vodnjanštinu.

- Za donošenje odluke o visini paušalnog poreza imamo rok do 31. siječnja. Nisu to učinile ni druge jedinice lokalne samouprave, a do zadanog ćemo roka, budite sigurni, usvojiti takvu odluku, odgovorio mu je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Porezni paušal u Vodnjanu, kako saznajemo, iznosi 300 kuna po krevetu plus 7,5 posto gradskog prireza. Zapravo, toliko iznosi na području označenom kao A razred, dakle u Peroju, Barbarigi, Vodnjanu i selima koja spadaju pod Vodnjan. U nižim se razredima nalaze naselja Gajana i Galižana pa je i paušal za tamošnje iznajmljivače nešto niži.

Kako još dosta općina i gradova u okruženju nije usvojilo odluku u skladu s novim izmjenama zakona, tako se i potvrđuju glasine da čelnici jedinica lokalnih samouprava zapravo još uvijek očekuju razvoj situacije i da žele vidjeti koliki će porezi biti kod susjeda da bi mogli lakše formirati visinu poreza za svoja područja.

Iznajmljivači nisu socijalna kategorija

- Najveći iznos paušalnog poreza prema novom zakonu je 1.500 kuna, a ako ne odredimo iznos onda ga država određuje na 750 kuna. Svakako, kada budemo usvajali odluku morat ćemo gledati da porez ne bude previsok, ali niti prenizak, jer ne može se baš reći da su iznajmljivači neka socijalna kategorija, zaključio je Vitasović.

U tekstu zakona čitamo da visina paušalnog poreza ne može biti manja od 150 kuna niti veća od 1.500 kuna. Odluka mora biti donijeti do 31. siječnja 2019. te ju je potrebno dostaviti Poreznoj upravi najkasnije do 15. veljače.(Z. STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini