NAJNOVIJE


pozitivni trendovi

Veliki potencijal IT sektora Istarske županije: NAJVEĆI NAPREDAK OSTVAREN NA PODRUČJU UMREŽAVANJA

| Autor: Borka PETROVIĆ

Gotovo sve vodeće IT tvrtke sa sjedištem u Istarskoj županiji sudjelovale su protekli tjedan na sjednici Strukovne grupe IT Istra koja djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula. Na sjednici je predsjednik Strukovne grupe IT Istra Goran Mrvoš iz tvrtke Infosit d.o.o. predstavio aktivnosti i rad strukovne grupe na čijem je čelu od 2017. godine.

Mrvoš je istaknuo da je najveći napredak u radu strukovne grupe u protekle dvije godine ostvaren na području umrežavanja te su tvrtke počele puno više međusobno komunicirati putem društvenih mreža, videokonferencija, ali i osobno na meetup sastancima kako bi razmijenile informacije i iskustva koja im pomažu kod nastupa na domaćem i inozemnom tržištu.

Na sjednici su predstavljena pozitivna iskustva, prilike i perspektive za rad na inozemnim tržištima. Antonio i Vladimir Peršić iz tvrtke Novatec d.o.o. predstavili su uspješne projekte koje su ostvarili u Južnoafričkoj Republici i na Madagaskaru.

Usporedbu poslovanja na tržištima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije iznio je Mladen Pamić iz tvrtke Penta d.o.o. dok je Dean Verbanac (Inter Soft Technologies d.o.o.) prenio iskustva u poslovanju na talijanskom tržištu. U konačnici, Goran Mrvoš usporedio je razlike u poslovanju između država članica EU i onih koje to nisu. Monika Ivanović iz tvrtke Infobip d.o.o. predstavila je načine na koje tvrtka uključuje svoje zaposlenike i studente u razne oblike događanja.

Gosti sjednice bili su predstavnici Fakulteta informatike u Puli Siniša Miličić i Nikola Tanković koji su predstavili aktivnosti Fakulteta te mogućnosti suradnje s tvrtkama, što je izazvalo veliki interes gospodarstvenika te je dogovoren niz suradnji za buduće razdoblje.

U sklopu sjednice predstavljena je i analiza IT industrije, koju je HGK izradila u prosincu prošle godine, a koja je pokazala da u IT industriji Hrvatske djeluje 4.649 tvrtki koje zapošljavaju više od 28 tisuća zaposlenih, ostvaruju 21 milijardu ukupnog prihoda, od čega se šest milijardi kuna odnosi na izvoz. Analiza je pokazala da se IT industrija brže od ostalih djelatnosti oporavila od krize te da je u razdoblju od 2008. do 2017. godine stvoreno 11.549 novih radnih mjesta. Uvodno je studiju predstavio Alexander Friedman u ime Udruženja za informacijske tehnologije HGK dok je rezultate studije predstavio Dalibor Subotičanec, research manager u SPAN-u.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam