NAJNOVIJEDOMAĆA PAMET

Hrvatska tvrtka razvija tehnologiju kojom će unaprijediti belgijski zdravstveni sustav  

| Autor: (GI)

Iako je Hrvatski zdravstveni sustav među lošijima u Europi, naša IT industrija razvija tehnologiju kojom će se unaprijediti Belgijski zdravstveni sustav. Hrvatska je puna talentiratnih tvrtki i ljudi koji prodaju intelektualne usluge drugim državama koje ih cijene i vrednuju. Jedan od takvih primjera je i IT tvrtka Typeqast iz Splita koje razvija najnapredniju tehnologiju za bolnice diljem Belgije. 

U Belgiji su prepoznali potencijal koji se nalazi u hrvatskim tvrtkama i ljudima no postavlja se pitanje: zašto se naše ministarstvo ne ugleda na druge, uspješnije zemlje od sebe kako bi unaprijedile ionako loš zdravstveni sustav? Nije li smisao obrazovanja učiti od onih koji znaju više od nas i to nadograđivati s vlastitim resursima i praksom?

O kakvom je projektu točno riječ? Kako nam pričaju iz Typeqasta, u suradnji s belgijskom tvrtkom Sensinx razvijaju platformu „smart healthcare“ (pametne zdravstvene skrbi) pomoću najnovije tehnologije čiji je prvi pilot već u fazi implementacije za najveću belgijsku bolnicu, a u dogovoru su s više od 10 drugih bolnica. Cilj platforme je olakšati upravljanje inventarom u bolnicama.

Uprava tamošnjih zdravstvenih ustanova je kroz praćenje svakodnevnih poslova medicinskog osoblja (prvenstveno medicinskih sestara) zaključila da troše otprilike 1 sat dnevno na traženje i prebacivanje razne opreme po bolničkim odjelima. Pod opremom se misli na sve: od slobodnih kreveta, invalidskih kolica, prenosivih medicinskih uređaja, opreme za medicinske zahvate i slično. Nakon analize došli su do jednostavnog zaključka: ako bi tih sat vremena riješili korištenjem pametne tehnologije, osoblje bi imalo jedan sat više za kvalitetniju brigu o pacijentima što i jest njihov primarni posao.

Pomoću pametne tehnologije do kvalitetnije zdravstvene usluge Tvrtka Typeqast, čije je sjedište u Splitu, krenula je u ovaj projekt od rane faze osmišljavanja kompletne IT arhitekture i rješenja u obliku mobilne aplikacije koju bi medicinske sestre koristile za traženje i upravljanje opremom. Rješenje se bazira na modernom IoT pristupu koristeći Bluetooth lokacijsku tehnologiju. Na svaki komad opreme postavljaju se Bluetooth „tagovi“ koji se sami napajaju iz baterija koja traje nekoliko godina, a pomoću WiFi/Bluetooth prijemnika koji pokrivaju cijelu bolnicu prati se njihovo kretanje i lokacija po bolničkim sobama. Medicinsko osoblje može u svakom trenutku koristeći mobitele pretražiti bolnicu i pronaći najbliži uređaj koji im treba.

Osim pronalaska opreme i uštede vremena medicinskih sestara, ova aplikacija ima mnoštvo drugih primjena kao npr. može se rezervirati oprema ili optimizirati naručivanje opreme. Na taj način bolnica će uštedjeti novac jer će točno znati gdje se koja oprema nalazi i da li se uopće koristi. Također, olakšano je servisiranje i inventura opreme što također donosi velike uštede bolnici.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam