CALUCEM

Tvrde da ulažu u zaštitu okoliša, te da su sve emisije pod nadzorom. Građani pak kažu: "CEMENTARA BUČI I PRAŠI NOĆU, SMRAD GRIZE I ŠTIPA ZA OČI, BOJIMO SE ZA SVOJE ZDRAVLJE"

| Autor: Borka PETROVIĆ
Dim koji se diže iznad pogona cementare (Sendi SMOLJO)

Dim koji se diže iznad pogona cementare (Sendi SMOLJO)


Iskreno, dosta mi je više i buke i smrada. Priča se da upravo na ovom području ima puno oboljelih od raka pluća i pitam se može li se to dovesti u vezu upravo sa zagađenjima s kojima godinama živimo, pita se naša sugovornica dodajući da i nju nekada po noći, ako ima otvoren prozor, zna peći u plućima i tjerati na kašljanje

Nakon što je u utorak centar grada vandaliziran grafitima "Cementara lupa noću", a Grad Pula žurno naložio njihovo uklanjanje sa fasada, upitali smo ih jesu li zaprimili i službene pritužbe na rad cementare.

Potvrdili su nam kako je tijekom tog dana na adresu Grada Pule doista zaprimljena pritužba o buci i zagađenju kao posljedici proizvodnog procesa tvrtke Calucem, ali je pošiljatelj upućen da prijavu izvrši kod nadležnog Državnog inspektorata. Stoga smo upit, jesu li pritužbu primili i što su po njoj poduzeli, odaslali i na njihovu adresu, no jučer do zatvaranja broja nismo dobili odgovor.

Smrad koji štipa za oči

Iz Mjesnog odbora Stoja, od predsjednice Vijeća Laure Svorcan Kostić doznajemo da oni nisu zaprimili nikakve službene pritužbe na rad cementare, ali se po kvartu stalno pojavljuju protestni grafiti. Stanovnici Stoje se znaju žaliti i razgovarati o tome kako ponekad iz cementare buči, a postoje i snimke na kojima se vidi da se noću nešto iz pogona ispušta u zrak.

- Što je to doista ne znam, ali mi koji živimo blizu znamo imati pune terase pijeska, veli nam Svorcan Kostić.

Stoga smo stupili u kontakt s nekoliko stanara Stoje, ali i Verude i oni nam, doista, potvrđuju kako suživot s cementarom nije lak.

- Živim na deset metara od tvornice, doslovce preko puta nje, i tvrdim da ona doista lupa noću. Nekada se buka čuje i kroz zatvoren prozor, a ljeti ih ne možemo uopće otvoriti, ne samo radi buke već i zato što se gušimo, vani smrdi po sumporu, a zrak doslovce štipa za oči. Ja sam tu 28 godina i situacija nije bolja. Dapače, sada se nešto iz kruga tvornice često ispušta noću, u dva, tri sata, priča nam naša sugovornica dodajući da sljedeće jutro svi auti znaju biti žuti, a isto se dogodi i robi na štriku ukoliko ostane na terasama. Kada vjetar puše smrad se, veli, osjeti sve do Verude, a ona čestice pijeska zna naći čak i na kuhinjskom stolu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter