DAN VATROGASACA

SVEČANOST U DOMU PULSKOG DVD-a: Velika slika Gualtiera i Simonea Moccennija i novo boćalište na dar

Kakve veze imaju glazba i vatrogasci? Oni funkcioniraju kao u orkestru, svatko ima svoje obveze i znaju kako zajedno stvari vratiti u red. Zato bih ja ova četiri elementa i vatrogasce nazvao i Univerzalci, rekao je Mocceni o darivanom akriliku

| Autor: Lara BAGAR
Otkrivanje impresivne slike velikog formata (Snimio Duško Marušić Čiči)

Otkrivanje impresivne slike velikog formata (Snimio Duško Marušić Čiči)


Međunarodni dan vatrogasaca i blagdan sv. Florijana Dobrovoljno vatrogasno društvo u Puli danas je obilježilo novim kulturnim i sportskim sadržajem u svom sjedištu u Šijani.

Bila je to proslava "2 u 1" - renomirani kipar, slikar i grafičar Gualtiero Mocenni, počasni građanin Pule i Istarske županije, sa sinom Simoneom darivao im je sliku "Vatrogasci", a ispred sjedišta otvoreno je novo boćalište.

Akrilik na drvenim panoima, dimenzije 3x1,50 metara, Mocenni je napravio zajedno sa sinom, a u otkrivanju rada pridružila mu se zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. Zahvalu je u ime DVD-a Pula uputio predsjednik Društva Petar Znahor.

Najbolji u krizi

Mocenni je o radu rekao: "Vatrogasci su univerzalni jer spašavaju sve što treba. Tema su četiri elementa - zemlja, voda, vatra i zrak, povezani ljestvama koje su kao ljestve u glazbi, a koje je oslikao moj sin Simone. Kakve veze ima glazba i vatrogasci? Oni funkcioniraju kao u orkestru, svatko ima svoje obveze i znaju kako zajedno stvari vratiti u red. Zato bih ja ova četiri elementa i vatrogasce nazvao i Univerzalci."

Otkrivanje impresivne slike velikog formata (Snimio Duško Marušić Čiči)

Elena Puh Belci - otkrivanje impresivne slike velikog formata (Snimio Duško Marušić Čiči)

Kozlevac je istaknuo da su se vatrogasci od izbijanja pandemije kao operativna snaga sustava civilne zaštite, stavili na raspolaganje stožerima u svojim gradovima i općinama. "Po ocjenama odgovornih, mi smo se najbolje organizirali u ovoj krizi", istaknuo je. Prijevoz osoba u karantenu vatrogasnim vozilima, preuzimanje i prijevoz zaštitne opreme, kontrola provedbe mjera, provjera rada i poštivanja radnog vremena te pridržavanja razmaka samo su neke od odgovornih zadaća koje su, uz redovnu djelatnost, vatrogasci preuzeli u zadnjih godinu dana.

Na europskoj razini

- Istarski vatrogasci na razini su svojih europskih kolega i turisti koji dolaze u Istru imaju istu, ako ne i veću zaštitu nego u svojim matičnim zemljama, poručio je Kozlevac.

"Pandemija je dodatno potvrdila, kao i potres u Petrinji i Sisku, da su vatrogasci jedna od žurnih službi čije je dobro posloženo funkcioniranje od izuzetne važnosti", rekla je dogradonačelnica Puh Belci.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum