U ISTRI VIŠE OD 1.700 ČLANOVA

UZ BLAGDAN SV. FLORIJANA, ZAŠTITNIKA VATROGASACA Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik: SUSTAV VATROGASTVA U ISTRI DOSTIGAO JE RAZINU KAKVU IMAJU RAZVIJENE EUROPSKE ZEMLJE

Vatrogasci su danas jedna univerzalna služba koja osim gašenja požara obavlja sve druge intervencije spašavanja ljudi, životinja i imovine, kaže Dino Kozlevac

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Intervencije vatrogasaca / Dino Kozlevac (Arhiva)

Intervencije vatrogasaca / Dino Kozlevac (Arhiva)


Sustav civilne zaštite Istarske županije na mnogim je primjerima godinama dokazivao da je jedan od najbolje i najprofesionalnije organiziranih sustava takve vrste u Republici Hrvatskoj. Najviše ocjene kojima su ocjenjivane gotovo sve aktivnosti u kojima su njegovi pripadnici sudjelovali potvrđene su i na ovom najtežem ispitu pred kojim su se u proteklih godinu dana našli, a to je obuzdavanje širenja pandemije korona virusa. Jedan od najznačajnijih dijelova tog sustava su vatrogasci koji danas slave svoj dan i blagdan svog zaštitnika sv. Florijana.

Univerzalna služba spašavanja

- Sustav vatrogastva na području Istarske županije ulaganjem, razvojem i unapređenjem posljednjih je godina dostigao razinu kakvu imaju razvijene europske zemlje. Vatrogasci su danas jedna univerzalna služba koja osim gašenja požara obavlja sve druge intervencije spašavanja ljudi, životinja i imovine, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Intervencije zbog gašenja požara danas čine tek manji dio posla kojim se vatrogasci bave, a koji je zbog klimatskih uvjeta, pogotovo na otvorenom prostoru, sve zahtjevniji. Oprema i tehnika za gašenje požara koja je nabavljena zadnjih godina, vrlo efikasan sustav nadzora i dojavljivanja koji će od ovog tjedna na području Pule biti obogaćen i novim dronom za nadzor iz zraka, kao i vrlo organizirana mreža dobrovoljnih vatrogasnih društava temelj su sustava zahvaljujući kojima je opasnost od velikih požara u našoj županiji u zadnjih nekoliko godina svedena na minimum. Vatrogastvo je na području Istre organizirano kroz 7 javnih vatrogasnih postrojbi s 226 profesionalnih vatrogasaca, 24 sezonskih vatrogasca i 34 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 1.050 operativnih vatrogasaca, odnosno ukupno je u sustav uključeno više od 1.700 članova.

Od izbijanja pandemije vatrogasci su se kao operativna snaga sustava civilne zaštite stavili na raspolaganje stožerima u svojim gradovima i općinama, te angažirali na obavljanju niza aktivnosti. Tako su primjerice bili angažirani na prijevozu osoba u karantenu vatrogasnim vozilima, te preuzimanju i prijevozu zaštitne opreme. Jedna od većih zadaća bila im je kontrola provedbe naloženih mjera samostalnim ophodnjama i provjera rada i poštivanja radnog vremena u trgovinama, pridržavanja razmaka među kupcima na blagajnama i upozoravanje na poštivanje mjere o izbjegavanju socijalnog kontakta.

Veliki angažman u pandemiji

Zajedno s policajcima sudjelovali su u provjeri propusnica na kontrolnim punktovima, te imali zajedničke ophodnje koje su provjeravale provedbu mjera o negrupiranju. Istarski vatrogasci pomagali su i pružajući ispomoć organizaciji Crvenog križa u dostavi hrane i lijekova potrebitim građanima, a pružali su pomoć i organizaciji zdravstva, pomoć pri organizaciji i opremanju prostora za dekontaminaciju vozila, te prevozili briseve, kao i obroke operativnim snagama civilne zaštite.

U ispunjavanje tih poslova i zadaća istarski su vatrogasci u proteklih godinu dana uložili puno truda i napora, te ogroman broj odrađenih sati, no to ni u jednom trenutku nije značilo da su uobičajeni poslovi i intervencije stavljeni na čekanje ili gurnuti u stranu. Samo u prva četiri mjeseca ove godine na području Istre zabilježeno je 812 intervencija vatrogasaca koje se odnose na požare, tehničke intervencije, intervencije s opasnim tvarima i ostale situacije u kojima se tražio izlazak vatrogasaca na teren.

Svima se njima Kozlevac pred današnji blagdan još jednom zahvalio na maksimalnom angažmanu u ovim izvanrednim uvjetima i zajedničkom poslu. Građane je pozvao da i sami nastave biti dijelom tog sustava kojem je cilj zaštićena i sigurna Istra tako da sve incidente koji zahtijevaju intervencije vatrogasaca u najkraćem roku dojave na brojeve telefona 193 ili 112.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum