PRIPREME ZA POSTAVLJANJE

Spomenik u centru Pule neće prikazivati Matu Parlova ni u sportskoj opremi, ali ni u odijelu. OTKRIVAMO I CIJENU

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Mate Parlov

Mate Parlov


Spomenik Mati Parlovu koji će se postaviti na Korzu, preko puta kafića koji je boksač godinama vodio, koštat će 450 tisuća kuna, potvrdili su iz Grada Pule, koji će preuzeti kompletno financiranje.

Od ukupnog iznosa, autorici djela, uglednoj zagrebačkoj kiparici Mariji Ujević Galetović, isplatit će se 246.000 kuna, lijevanje kipa u bronci košta oko 225.000 kuna, dok se nešto više od 36 tisuća kuna odnosi na pripremne aktivnosti: uklanjanje postojećih objekata s lokacije spomenika te izradu temelja, navode iz Grada.

"Ponovimo još jednom da je aktivnost postave skulpture jednog od najvećih sportaša prošlog stoljeća od izuzetnog značaja kako za obitelj Parlov, tako i za Grad i sve građane Pule. Svojim uspjesima Mate je zauvijek zadužio ovaj grad i nerijetko je uzor mladim sportskim nadama. Stoga i ne čudi veliki interes javnosti za postavu skulpture sportašu koji nas čini ponosnim", priopćili su iz Gradske palače.

Lokacija na kojoj će se spomenik postaviti već je ograđena, a počeli su i pripremni radovi, doduše neuobičajeno rano s obzirom da je postavljanje kipa najavljeno tek u svibnju, uoči turističke sezone.

Prijepore u javnosti izazvala je pak najava da Parlov neće biti prikazan u boksačkim hlačicama i rukavicama, već će to biti suptilniji prikaz sportaša, u odijelu, iako će kip zadržati boksački gard s istaknutom ljevicom nad kubusom.

Nakon što su se u pojedinim medijima pojavile informacije da spomenik ipak neće biti u odijelu s kravatom, nego u casual odjeći koju je Parlov najčešće nosio, dilemu smo nastojali razriješiti u Gradskoj palači. Odatle su nam pak u rukavicama - doduše ne boksačkim - odgovorili sljedeće, citiramo: "Kao što smo u prethodnim odgovorima već istaknuli, svi detalji bit će pravovremeno objavljeni kako bi se primjereno i prigodno uz dužnu relevantnost pristupilo prezentaciji istoga. Ono što bi u ovom trenutku potvrdili je da neće biti u odjelu s kravatom".

Dilemu je riješio Matin sin Matko, koji precizira da neće biti ni odijela, ni casual odjeće.

- Spomenik će biti u hlačama i kaputu koji će se spuštati malo ispod koljena. Neće biti ni kravate, koja se, uostalom, ne bi ni vidjela. Nije trenerka, nije casual odjeća. Mi smo predlagali ogrtač, međutim, konzervatori su rekli da se takvo rješenje ne uklapa u jezgru grada. Mate je građanin Pule, nije na podestu, nego među ljudima, u prirodnoj veličini, kao i građani koji onuda prolaze, kaže Matko.

Pretpostavljao je, dodaje, da će Puljani burno reagirati na spomenik koji sportsku legendu ne prikazuje u hlačicama i rukavicama.

- Meni je najbitnije da je u centru. Radije bih da je u središtu grada u odjeći, nego u sportskoj opremi i rukavicama ispred Doma sportova. On je živio i radio u centru, najviše je vremena provodio u krugu od sto metara oko Giardina. Tu je vodio kafić, stanovao je kod muzičke škole, a trenirao u Boksačkom klubu Pula koji je bio udaljen sto metara od Zlatnih vrata, kaže Matko.

- Uvjet koji su postavili konzervatori prihvatilo je Povjerenstvo za odabir lokacije spomenika, pa i ja kao njezin član, ali i cijela obitelj, zaključuje Matko Parlov.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater