POHVALNA INICIJATIVA

SPAŠAVAJU ŽIVOTE U DOBA KORONE: Pulska Građanska inicijativa OXI građanima oboljelima od covida-19 besplatno posuđuje uređaje kojima se mjeri ZASIĆENOST KRVI KISIKOM

Čak 40 oksimetara, o svom trošku i uz pomoć donacija građana Pule, nabavila je Građanska inicijativa OXI. Članovi inicijative pojašnjavaju da svatko tko je pozitivan na covid može od OXI-ja dobiti oksimetar na posudbu bez ikakve naknade. I ne samo da je njegovo korištenje besplatno, već uređaj dostavljaju i na kućni prag, a kontaktirat ih se može pozivom na broj 0989828686

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Boris Stermotić / Oksimetar (Snimila Lara Bagar)

Boris Stermotić / Oksimetar (Snimila Lara Bagar)


Oksimetar, uređaj kojim se mjeri zasićenost krvi kisikom, osobi zaraženoj infekcijom covid-19 može spasiti život. Čak 40 takvih uređaja, o svom trošku i uz pomoć donacija građana Pule, nabavila je Građanska inicijativa OXI. Članovi inicijative pojašnjavaju da svatko tko je pozitivan na covid može od OXI-ja dobiti oksimetar na posudbu bez ikakve naknade. I ne samo da je njegovo korištenje besplatno, već uređaj dostavljaju i na kućni prag, a kontaktirat ih se može pozivom na broj 0989828686. "Pomozimo sami sebi da bi nam i drugi stigli pomoći. Jer spasivši jedan život, spasili smo cijelu naciju", poručuju.

Odličan alarm

Pojašnjavaju da bi osobama oboljelim od covida-19 pulsni oksimetar mogao bi biti od velike koristi jer može na vrijeme ukazati na smanjenu saturaciju te mogući razvoj težeg oblika bolesti. "Saturacija kisikom je zapravo zasićenost krvi kisikom, odnosno postotak zasićenog hemoglobina koji prenosi kisik. Normalne vrijednosti zasićenosti kisikom kreću se od 95 do 100 posto, kod posve zdravih osoba od 98 do 100 posto. Vrijednosti manje od 94 posto ukazuju na hipoksiju, odnosno manjak kisika u plućima, a vrijednosti manje od 90 posto treba liječiti, odnosno treba se hitno javiti liječniku ili na hitnu pomoć", kažu.

Kao posljedica hipoksije, ističu, nastaje i manjak kisika u krvi koji se zove hipoksemija. Bez stalne, dostatne količine kisika, naše stanice ne mogu kvalitetno obavljati svoje zadaće i postupno slabe. Simptomi koji se javljaju su umor, slabost, nedostatak koncentracije, lupanje srca i bolovi u mišićima. Akutni nedostatak zraka, odnosno nemogućnost udisanja zbog blokade dišnog sustava ili zbog nedostatka kisika uzrokuje gušenje.

"Ako se brzo ne reagira i ne osigura dotok kisika, prestaje rad srca i mozga, a osoba umire. Stoga ponovno ističemo važnost mjerenja saturacije kisikom kod covid pozitivnih osoba, jer pravovremenim javljanjem liječniku može se spriječiti teži oblik bolesti. Samo nekoliko sati zakašnjelog javljanja liječniku ili na hitnu, može rezultirati kobnim posljedicama", navode iz Građanske inicijative OXI.

S obzirom na to da se oksimetri nabavljaju iz osobnih sredstava članova inicijative i donacije građana koji shvaćaju ozbiljnost situacije te važnost pravovremenog javljanja liječniku, za sada se distribuiraju samo na području Istarske županije, ali tendencija je proširenje i na ostatak Hrvatske. "Nadamo se da će se iz neke druge županije građani ugledati na nas i krenuti istim stopama", poručuju.

Na koji način ljudi mogu prepoznati da im je oksimetar potreban, iz OXI-ja pojašnjavaju da im se građani mogu obratiti za posudbu oksimetra čim dobiju pozitivan nalaz na bolest covid-19, posebice ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu i problem pri disanju. "Virus je nepredvidiv, na svakoga djeluje drugačije i nekome minute mogu biti bitne. A samo pravovremenim javljanjem liječniku mogu se spriječiti eventualne teže posljedice", navode.

Osobama koje im se obrate upućuju distributere. "To su isključivo osobe koje su cijepljene ili su preboljele bolest, te na licu mjesta ukratko objasne oboljelima kako se koristi i kako se očitava, naravno uz pridržavanje svih ostalih epidemioloških mjera. Također, uvijek mogu ponovno nazvati naš kontaktni telefon ako im je potrebno još kakvo objašnjenje.

Manje mrtvih

Tražili su, kažu, i od nekoliko liječnika da im pomognu po ovom pitanju, da u dvije minute na snimci objasne važnost oksimetra i kako se pravilno koristi. "Tu smo snimku htjeli prosljeđivati oboljelima da distributeri budu u još kraćem kontaktu, ali nismo naišli na potporu nijednog pulskog liječnika. Nitko od kontaktiranih liječnika nije htio pred kamerom objasniti kako da oboljeli koriste oksimetar", ističu iz OXI-ja.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom