PUST NA VELOM VRHU

FOTO GALERIJA: SPALJEN KORONAPUTINJO. Ki je kriv neka gori!  

| Autor: Marica KOŠTA


 Jedna od najdugovječnijih karnevalskih grupa u Istri Veli Vrh - Valmade jučer je na Velom Vrhu nastavila s tradicijom i, naravno uz šentencu, spalila pusta koji je bio kriv kako za pandemiju korone, tako i za aktualne lokalne i globalne probleme.

Osudu i spaljivanje Koronaputinja, krivca za sve nedaće, popratili su sinoć brojni građani s djecom, a sve je, naravno, proteklo u veselom tonu, glazbi i plesu, kako i priliči ovoj tradiciji koju, ističe vođa skupine Damir Pletikos, "usprkos svim nevoljama moramo nastaviti njegovati".

- Grad Pula ima tri miljari lit i još nismo pamet učinili. Najlipša je u gradu Arena, uzidana pred dva miljari lit. Sad Salvatorus Corrumpus zida uz blagoslov grada kuću do kuće, zid, pa asfalt, pa zid. Bez zelenog, bez trotoara. Ako ćete zidat zelenije i elitnije, hote na Monte Turko, to je biser naše pulske civilizacije-urbanizacije. A za lipi pogled pojdite na Kaštijun. Mirisi i boje naše lipe Istre - za past u nesvijest. Sad će nan don Filipo šindako u Vallelungi prikurat Silicijsku dolinu - altroke Vodnjan aš to govori "struka"- kaj i za one urbanističke bisere.

Bolje da učinimo mi, Mjesni odbor Veli Vrh, marinu za Puležane. Ča ćemo zavajk veživati barke u Valbandonu ili Medulinu, a more u Valelungi. Mora bit morski đir aš je u luci i lukobran ga čuva. Popravite lukobran, a Silicijsku dolinu drugamo.

I jedna naša maska je lipo pokazala kadi smo - u Hrvatskoj. Obučen u vriću od jute i namazan s blaton - aš smo zadnji u EU! I zmija korupcije oko vrata stišće, a na glavi kosti pune straha od korone i epidemije. Pust je kriv za naše ča biže vanka kaj pokle II. rata. Aš grdo je u lipoj našoj.

A da mi puštimo pusta. I tako si ča delaju grdo i slabo i kredu su liberi zajno ili malo pokle. Jedino maškare imaju pravi sud. Ki je kriv neka gori! - glasila je presuda Karnevalske grupe Veli Vrh - Valmade koju je izrekao njezin predsjednik Zdravko Juran. Potom je Damir Pletikos i službeno vratio ključ grada pulskom dogradonačelniku Brunu Cergnulu, a onda je spaljen pust. To, međutim, nije bio kraj zabave na Velom Vrhu, ali i na nekim drugim "tajnim" lokacijama poznatim samo veseloj maškaranoj družini koja djeluje od 2003., a od 2007. redovita je i na Riječkom karnevalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter