DAMIR BURIĆ ponovno aktivan

Slijede nove epizode "Rock 'n' Pule"


Nakon što je u produkciji pulske TV Nove snimio i tijekom ove godine, od veljače do kraja lipnja, emitirao ukupno 22 epizode dokumentarnog serijala o povijesti rocka u Puli 60-ih, 70-ih i 80-ih godina pod punim nazivom "Rock'n'Pula - (locirana) subjektivna povijest popularne glazbe", Damir Burić, svojedobno organizator koncerata u Puli, jedan od urednika pulskog izdanja Poleta i godinama novinar Radio Pule i Radio Arene, naveliko snima nastavak serijala.

Ab-Ovo

U pulskom Memo muzeju, prostoru bivše slastičarnice "Kod Mađara" Burića smo sreli uoči službenog razgovora s klavijaturistom nekoliko pulskih bendova Williamom Rupenom, dok je drugi sugovornik, Duško Bogunović, nekadašnji predsjednik Saveza omladine, zbog ozlijede morao odgoditi snimanje.

- Za razliku od prve serije koja se bavila bendovima i ponekim solistima sve od 15. prosinca 1961., kada je u pulskom kazalištu nagradu publike osvojila grupa Romby pa sve do konca 80-ih, novi serijal bavit će se izvođačima koji su djelovali do kraja 20. stoljeća. No, nećemo se baviti samo bendovima već i medijima, a da bi zaokružili priču osvijetlit ćemo i ondašnji Savez omladine i njegov odnos prema rock glazbi i pop kulturi, kaže nam autor serijala Damir Burić.

William Vili Rupena bio je klavijaturist benda Ab-Ovo, čiji je pokretač 1967. godine bio Franci Blašković, a u kojem su još svirali pokojni Davor Žuljević Žuljo i Aldo Brljafa (koji je tada slovio kao najbolji bubnjar u cijeloj regiji) te pjevač Stelio Višković iz Labina. Rupena je kasnije svirao u bendovima Neshwill, Domino (gdje je svirao bas gitaru), Ab-Ovo 2, Korisne igračke i Nevera.

- I danas stalno sviram s velikim užitkom u Primo Tajo Blues Bandu sa Sašom Dadićem i njegovim unukom, iznimno talentiranim gitaristom Matijom. Imamo prostoriju u podrumu Rojca, u koju ulazimo kroz prozor. Jako to volimo raditi i par puta se tijekom godine pojavimo negdje reda radi, da narod vidi da smo nešto radili. Često smo u Rojcu, sviramo par puta tjedno, iz jednog jedinog razloga: to jako volimo raditi! Nauživamo se u tom podrumu, ističe Rupena.

Televizijski serijal

Na pisanje povijesti pulskog rocka Burića je nagovarao Boško Obradović još krajem 1980-ih godina. Nešto je tada i započeo istraživati i zapisivati, ali nije dovršio. Ideju je sada realizirao u formatu televizijskog serijala.

Fenomen rocka u Puli do sada nitko nije obradio u njegovoj cijelosti kao detaljno dokumentiranu povijest. U realizaciji prvog serijala Buriću je bilo potrebno otkriti žive aktere događaja koji su počeli početkom 1960-ih godina. Neki od najvažnijih stvaratelja pulske rock scene ne žive više ni u Puli, pa ni u Europi, već u Australiji i SAD-u.

-Nismo koristili nikakav enciklopedijski pristup već je normalno, ljudski ispričana priča toj sceni. Lijepo je prisjetiti se lijepih vremena, dati im smisao, kontekst i pravo mjesto u povijesti ovog grada, a nadam se da će mladi to nastaviti raditi još godinama, rekao nam je Burić još uoči emitiranja prve epizode serijala 4. veljače ove godine. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of