NAJNOVIJE


OD NEDJELJE NA PROGRAMU TV NOVE

"ROCK 'N' PULA" Nastavak priče o pulskom rocku

Damir Burić i Bojan Prusac (Danilo MEMEDOVIĆ)

Nakon 22 emisije u prvoj sezoni, urednik Damir Burić najavljuje da će u drugoj biti prikazano 18, svaka u trajanju od 25 minuta

Od nedjelje u 20 sati na programu TV Nove nastavlja se dokumentarna serija "Rock 'n' Pula - (locirana) subjektivna povijest popularne glazbe" autora Damira Burića. Nakon 22 emisije u prvoj sezoni, u drugoj će ih biti prikazano 18, svaka u trajanju od 25 minuta u čemu će, vjerujemo, uživati oni koji bi htjeli produbiti svoje znanje o povijesti pulskog rocka ili se jednostavno prisjetiti nekih stvari.

Priče do kraja 20. stoljeća

- Ideja je bila da nađem stvarni početak rocka u Puli, nekakav datum ili nekakav događaj uz koji se možemo vezati i to je to famozno natjecanje bendova 15. prosinca 1961. u Istarskom narodno kazalištu kada su nastupili Rombi koji nisu bili električarski bend ali su svirali rock 'n' roll. Imao sam namjeru to pratiti do, recimo, druge polovice osamdesetih, do vrhunca novog vala. Znači, otpratiti do kraja Idijote, Messerschmitt, Spoonse i tu negdje zatvoriti priču. Međutim, u razgovoru s izdavačem knjige koja će prije ili kasnije izaći, dogovorili smo se da zatvorimo 20. stoljeće. No, dogodilo se da je ostalo dosta materijala iz prošle sezone, ostala je cijela priča o Liviju Morosinu koji nije sudjelovao ni sekunde u priči o Gustaphu y njegovim dobrim duhovima. Onda smo ispričali cijelu priču, njegovo viđenje Gustafa, pa je lijepo ispričana priča sa Alenom Vitasovićem i dalje se nastavlja preko Anelida, Liviove suradnje s Dariom Marušićem, Šerbedžijom, solo albumima…

Ista stvar je bila i s Gustafima, jer bio je snimljen i dio o bendovima koji su proizašli iz njih kao što su Veterinari, a Buriću su ostala i dva benda koje opisuje kao strahovito zanimljive a to su Šumski pjevači Gortanove uvale i Kastel. Također u prvoj epizodi u glavnoj je ulozi Ivica Karasi, koji se lani samo epizodno pojavljivao u nekim emisijama, a ove nedjelje će govoriti o počecima 1960-ih. U drugoj emisiji će sudjelovati Vili Rupena, koji se lani usput spominjao u serijalu jer je bježao od kamere, dok nije shvatio što se zbiva te su snimili, kako kaže, jedan krasan razgovor.

Franci, metalci, punk i Bourgignon

- To ima puno dodirnih točaka s Francijem Blaškovićem. Uz ostalo ide i priča s pulskom heavy scenom i tih bendova ima podosta npr. Devastation, Headbanger, Condition Critical itd. Ostalo je i nekoliko vrlo važnih punk bendova - Fakofbolan, Antitodor i Frontalni udar. Sve to je prilično vezano za Bourgignon koji će se također naći u toj priči i na koncu bi to trebalo završiti s grupama Nola i Dogma koje se pojavljuju zadnje, negdje sredinom 90-ih, iako ti bendovi traju i danas, kaže Burić.

Sve emisije će se reprizirati.

- Ne znam hoću li uspjeti zatvoriti priču s onim kako su mediji reagirali na scenu, kao i s pričom kako je na sve to gledao Savez omladine u Puli, ili onom o tome kako je bilo na snimanjima, kaže Burić koji bi se htio pozabaviti i problemom kluba Uljanik.

Iako je nova epizoda na rasporedu već u nedjelju, snimanje koje je počelo u rujnu prošle godine još nije gotovo, te je ostalo nekoliko izvođača koje treba kamerom zabilježiti. S Burićem emisiju radi i Bojan Prusac, montažer s kojim je, kako kaže, "često od ničega radio svašta". Prvu sezonu su snimali Darko Privrat, Darian Živković i Zoran Burazerović, a ove godine im se priključio Goran Vujić.

(M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam