NAJNOVIJENA DANAŠNJI DAN U GLASU ISTRE 1975. GODINE

ŠJORA, ČA BITE MLIKA? Kad su žene iz Štinjana, Galižane i drugih sela dovozile na biciklima mlijeko u grad


Zanimljiva je vijest da su Puljani u tim prednovogodišnjim danima 1975. pomahnitali za plastičnim jelkama koje su u "Istarskim knjižarama", "Duhanu" i "Istri" bile 20 do 30 posto jeftinije nego prethodne godine

- Čujte, mlijeko koje sam jutros kupila kod vas, pokvarilo se… - Donesite vrećicu, pa ćemo vam vratiti novac.

- Ali ja ne želim novac, već drugo mlijeko!

Tim razgovorom, koji se vodio u tada 'Ishraninoj' prodavaonici, počinje bilješka na pulskoj kronici objavljena na današnji dan prije 43 godine. "Riječ je o još jednoj, tko zna kojoj po redu, pošiljci pokvarenog mlijeka kojim Agroprodukt Puljanka povremeno iznenađuje pulske domaćice", izvještava novinar Glasa Istre, zaključujući da pulskim domaćicama ne preostaje drugo nego da povremeno uvode 'bezmliječne dane' i uzdišu za dobrim starim vremenima kad su žene iz Štinjana, Galižane i drugih sela dovozile na biciklima mlijeko u grad, vičući ispred kuća: Šjora, ča bite mlikaaa!?

Klub za mlade u domu JNA

U želji za poboljšanjem društvenog standarda stanovnici pulskog kvarta Stoje koncem su te 1975. godine odlučili prihvatiti prijedlog povećanja naknade za korištenje gradskog zemljišta, jer kako piše u tekstu, u Mjesnu zajednicu Stoja "posljednjih godina nije ništa napravljeno da bi se poboljšali uvjeti života ovdašnjih stanovnika".

Najavljeno je i otvaranje specijaliziranog kluba za aktivnosti mladih grada i garnizona u domu JNA. Kao redovni sadržaji njegovog rada spominju se organizirani aktualni razgovori, tribine, stručne predstave, a dodatna pažnja posvetit će se zabavi, i to kroz projekcije biranih filmova uz komentare, plesne večeri te plesnom školom za kojom mladi Puljani osjećaju osobitu potrebu.

I tada je, kao i danas, suzbijanje kriminala i socijalnih razlika bila goruća društvena tema. Za djelovanje tek oformljene Komisije za ispitivanje porijekla imovine, čiji je rad predstavljen u Labinu, napokon su stvoreni svi uvjeti za uspješno djelovanje. Budući da ima mnogo izvora nezakonitog stjecanja imovine, akcija Komisije za ispitivanje porijekla bit će, nagoviješteno je, višestrana: od utvrđivanja porijekla nekretnine, pa do kontrole nadriobrta, neprijavljivanja poreza ili radnika, neopravdano stečenog osobnog dohotka i tome slično.

Plastične jelke

Zanimljiva je vijest da su Puljani u tim prednovogodišnjim danima pomahnitali za plastičnim jelkama koje su u "Istarskim knjižarama", "Duhanu" i "Istri" bile 20 do 30 posto jeftinije nego prethodne godine. Tih je hladnih prosinačkih dana led zaustavljao autobuse na staroj cesti kroz Gorski kotar, a tada je, kao i ovih dana, pulske mališane dočekao Djed Mraz u nekad veoma živahnom i aktivnom Pionirskom domu.

U ovom 33 godine starom broju Glasa Istre saznajemo i da je Općina Pazin u studenom bila zahvaćena velikim nevremenom koje je nanijelo štete u iznosu od 30 milijuna dinara. Poduzeća iz Rijeke i Pazina tog su dana još uvijek otklanjali posljedice orkanske nepogode, a posebno su se mučili raščistiti putove od velikih odrona. Novinar je istaknuo da "ni mještani nisu sjedili skršenih ruku". Zaključio je da je, ako se izuzme akcija na elektrifikaciji tog područja, onda to jedna od najvećih radnih akcija na kojoj su se ljudi s područja Grimalde okupili posljednjih godina da bi zajedničkim snagama riješili problem i pokazali da se uz malo volje i truda može mnogo učiniti.

Mali novinari, odnosno učenici Srednjoškolskog centra iz Buja, u povodu 30. godišnjice oslobođenja zemlje i pobjede nad fašizmom izdali su svečani broj svog školskog lista "Mladost - Gioventu", u kojem su pored uvodnika i literarnih sastava na hrvatskom i talijanskom jeziku tiskane i pjesme naših poznati pjesnika revolucionara te značajniji datumi iz povijesti borbe istarskog naroda za oslobođenje i priključenje matici zemlji. Najavljeno je i da će novac prodaje lista omogućiti posjete redakcijama Glasa Istre i Radio Pule kako bi se učenici upoznali s novinarskim radom.

Od glave do pete

U tada još eksperimentalnom Drugom programu, u udarnom terminu na JRT televiziji tog se dana prikazivala zabavna emisija "Od glave do pete" u kojoj su gostovali Miki Jevremović, Tereza Kesovija i Ljupka Dimitrovska.

Republički prvoligaš Istra pobjedom od 8:0 nad Pulom i čak 10:0 nad Uljanikom, postao je prvi finalist nogometnog turnira organiziranog u čast dana JNA.

Ako uzmemo u obzir da se Makedoncima i dan danas osporava identitet (iako bi danas to zvučalo politički nekorektno), ne čudi što je sredinom 70-ih u tekstu pod naslovom "Ponovo prisvajanje Makedonije", izviješteno o najnovijoj knjizi "Bugarska i evropske zemlje u 19. i 20. stoljeću", koja je predstavljena u Sofiji, a u kojoj autori nastoje bugarskoj javnosti "naučno i historijski dokazati da Makedonci nisu ono što jesu - Makedonci, već Bugari!". U knjizi se tvrdi da je poznati Ilindenski ustanak makedonskog naroda, zapravo bio bugarski i da je djelo Bugara u Makedoniji, a prisvojena je i makedonska politička stranka VMRO, dok se o velikanu makedonske povijesti Goce Delčevu kaže da je bio apostol slobode bugarskog stanovništva u Makedoniji. (Chiara BILIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam