DOGRADONAČELNIK SMIRUJE TENZIJE

Robert Cvek: Jedno je sigurno - Giardini će, kao i do sada, uvijek imati stabla

| Autor: Portal GlasIstre.hr

Prema preliminarnoj analizi, dio stabala zbog dotrajalosti predstavlja potencijalnu opasnost za ljude i imovinu. Na Giardinima je pregledano 86 stabala koprivića (ladonje) te je za njih 24 utvrđeno da su u lošem stanju, dok je za preostala stabla utvrđena ili potreba dodatne dijagnostike ili prihrana

Za predstavnike Mjesnog odbora Stari grad i udruge Zelena Istra jučer je u pulskoj Komunalnoj palači održana prezentacija specijalističkog elaborata o kontroli i stanju stabala na Giardinima, koji su proveli stručnjaci tvrtke Arboring, specijalizirani za urbano šumarstvo. Grad Pula je, s obzirom na planirano uređenje navedene lokacije, zatražio neovisnu analizu i ocjenu stanja zelenog fonda, s namjerom očuvanja stabla ladonje, koja imaju značajnu povijesnu i emotivnu ulogu za sve građane Pule.

Doktor za drveće

"Svako naše promišljanje o budućem uređenju Giardina uključuje dugoročno zadržavanje stabala u samom centru grada, zbog čega projektu pristupamo s osobitom pažnjom. Drugim riječima, Giardini ostaju zelena oaza i važan simbol naše Pule, a sve će se konkretne odluke o budućim rješenjima donositi kroz otvoreni dijalog s građanima te u suradnji sa strukom", naglasio je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek. Rekao je i da je analiza koja je danas predstavljena jedan od ključnih segmenata i kvalitetna smjernica za daljnje korake uređenja Giardina.

Prema preliminarnoj analizi, koja je napravljena prema metodi Tree Hazard Evaluation Form, dio stabala zbog dotrajalosti predstavlja potencijalnu opasnost za ljude i imovinu. Na Giardinima je pregledano 86 stabala koprivića (ladonje) te je za njih 24 utvrđeno da su u lošem stanju, dok je za preostala stabla utvrđena ili potreba dodatne dijagnostike ili prihrana, što je pokazala analiza koju je proveo Fran Poštenjak, prvi hrvatski "doktor za drveće", magistar sveučilišnog studija Arborikulture i Urbanog šumarstva u Velikoj Britaniji.

Loš utjecaj asfalta

"Asfaltiranje kompletne površine trga imalo je loš utjecaj na stanje tla i osnovnih uvjeta za rast i razvoj korijena stabala u tlu. Budući da zbog toga izostaje proces razlaganja otpalog lišća, što je ključan element za biološku aktivnost mikroorganizama u tlu, došlo je do slabljenja organizma stabala, što posljedično utječe i na povećanje vjerojatnosti za lomove i štetne događaje. Pregledana populacija nalazi se u velikom dijelu pod negativnim utjecajem truležnih procesa. Uz određene dijagnostičke zahvate, kod pojedinih je stabala potrebno napraviti dijagnostiku s ciljem utvrđivanja površine poprečnog presjeka truležnih procesa u predjelu debla i korijenovog vrata. Tada će se, sukladno rezultatima, moći odrediti eventualni zahvati na stablu kako bi se rasteretila kritična mjesta", istaknuo je Poštenjak, koji je svim sudionicima današnjeg inicijalnog sastanka detaljnije prikazao stanje pojedinih stabala na terenu.

Još je jednom potvrđeno da će se, ne bi li se uključio što veći broj građana u sva buduća promišljanja i aktivnosti, oformiti tzv. zeleno vijeće sastavljeno od stručnjaka i pojedinaca koji će zajednički donositi odluke po pitanju uređenja Giardina.

"U svim razmišljanjima jedno je ipak sigurno, a to je da će Giardini kao i do sada uvijek imati stabla", zaključio je Cvek. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum