SLAŽU SE S ODLUKOM MINISTARSTVA

Pulski fakulteti neće tražiti položene IZBORNE PREDMETE NA DRŽAVNOJ MATURI

| Autor: Duška PALIBRK
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Pokušavamo naći alternativno rješenje za studente koji nisu iz Istre, a otkazali su privatni smještaj u Puli jer im stanodavci nisu snižavali cijene najma iako su se ovi vratili svojim kućama. Ako ne u klupe na nastavu, doći će na ispitne rokove u lipnju i srpnju. Ne možemo očekivati da tada ponovno traže stanove u najam, kaže prorektorica Mirjana Radetić-Paić

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je da ove godine u državnoj maturi neće biti ispita iz izbornih predmeta, na što su reagirali pojedini rektori, konkretno sveučilišta u Dubrovniku, Zagrebu, Osijeku, Splitu, Zadru te Sveučilište Sjever u Varaždinu, prozivajući Ministarstvo i pozivajući srednjoškolce da odvažno pristupe i obveznim i izborni predmetima.

Odluka sveučilišta

- Našim sveučilištima i fakultetima potrebni su izborni predmeti na državnoj maturi i o tome smo pisanim putem izvijestili ministricu Divjak prije više od deset dana. Učenici se ne pripremaju za državnu maturu posljednjih devet tjedana koliko traje situacija s koronavirusom, nego se pripremaju godinama. Smatramo da nikako nije dobro da Ministarstvo svakodnevno putem medija zbunjuje učenike, nastavnike, roditelje i najširu javnost najavama brisanja izbornih nastavnih predmeta iz državne mature, poručuju rektori spomenutih sveučilišta u priopćenju, pozivajući se i na ravnopravnost sadašnjih i negdašnjih generacija maturanata.

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, međutim, podržavaju odluku ministrice i na upisima neće tražiti, odnosno bodovati ocjene iz izbornih predmeta državne mature. Prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju izv.prof.dr.sc. Mirjana Radetić-Paić kaže da su zauzeli jedinstven stav na svim fakultetima i odjelima, tim više što su integrirano sveučilište.

- S obzirom na to da se podaci u Nacionalni središnji prijavni ured unose godinu dana ranije za sljedeću akademsku godinu, ukoliko je u sustavu ostao upisan izborni predmet državne mature kao kriterij za bodovanje, narednih će tjedana to biti uklonjeno. Također smo i dodatne provjere znanja i vještina, dakle prijemne ispite sveli na najnužniju moguću mjeru. Samo dva fakulteta, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti i Muzička akademija imaju takve provjere. Predvidjeli smo i alternativne načine provedbe tih provjera ukoliko mjere zabrane dolaska u županiju potraju ili se, nakon eventualnog ukidanja, naknadno vrate. Pratimo i primjenjujemo upute Ministarstva, Stožera te redovito kontaktiramo s Rektorskim zborom i ostalim sveučilištima u Hrvatskoj, kaže prorektorica pulskog Sveučilišta.

Prijemni ispiti

Pulski studenti i dalje prate nastavu na daljinu, tako odrađuju i kolokvije, razne provjere znanja, kao i obrane završnih i diplomskih radova. Kako to izgleda u praksi razgovarat će se uskoro na sastanku koji je zakazalo Ministarstvo, na kojem će prorektori za studente i studijske programe s ministricom razmijeniti iskustva te razgovarati o izazovima s kojima se susreću visoka učilišta u privođenju kraju tekuće akademske godine i pripremama za sljedeću.

U Puli trenutno studira nešto manje od 4.000 studenata, od kojih je oko 1.500 iz Istre, a ostali iz drugih županija, ali i šire.

- Upravo pokušavamo saznati koliki je broj studenata koji nisu s područja naše županije, a otkazali su svoj privatni smještaj u Puli jer im stanodavci nisu snižavali cijene najma iako su se studenti tijekom ožujka vratili kućama. Slična je situacija i s pulskim studentima koji studiraju izvan Pule, a vratili su se kućama. Taj broj studenata nam je važan ako planiramo njihov povratak na fakultete, ako ne u klupe za vrijeme nastave, onda na ispitne rokove u lipnju i srpnju. Ne možemo očekivati da tada studenti ponovno traže stanove u najam, tim više što će se stanodavci očekivano u tom razdoblju okrenuti turizmu. Ovisno o broju takvih studenata, pokušat ćemo naći alternativna rješenja. U tome nam je od velike pomoći Studentski zbor, kaže prof. Radetić-Paić.

Postani student

Svi pulski visokoškolski programi predstavljeni su na web stranicama Postani student, a maturanti još uvijek mogu promijeniti svoj izbor studijskih programa koje žele upisati.

- Imamo puno programa, atraktivni su i u skladu s trendovima. S obzirom na nepredvidivost situacije vezano uz pandemiju, posebno na jesen, dakle sljedeće akademske godine pozivamo sve istarske maturante da razmisle i ostanu studirati u Puli, zaključuje prorektorica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini