pogledajte foto galeriju

PULSKA KNJIŽNICA NAKON POŽARA: Svaku od 180.000 knjiga moraju usisati i prebrisati. IDUĆI TJEDAN POZVAT ĆE VOLONTERE ZA POMOĆ

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ


- Sa svake knjige prvo usisamo čađu s posebnim usisivačem koji pušta vodenu paru. Potom knjigu prebrišemo krpicom od kaučuka te ostavimo je na prozračivanje. Neke knjige odmah izdvajamo, jer su za otpis. No, u prosjeku na svaku knjigu utrošimo tri minute i kako imamo 180.000 knjiga trebati će nam dosta vremena da vratimo knjižnicu u prvobitno stanje, rekla nam je Nadia Bužleta, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula prilikom jučerašnje posjete Središnjoj knjižnici gdje je izbio požar prije dva tjedna.

Kaže da su konzervatori i restaurator procijenili da će im trebati 2.000 sati rada da završe čišćenje knjiga, a kako taj obiman posao nije moguće realizirati u kratkom roku odlučili su da će idućeg tjedna pozvati Puljane na volontiranje u knjižnicu kako bi se knjižna građa što prije osposobila za posuđivanje čitateljima. Do sada su kompletno očistili građu na dječjem odjelu, u podrumu, a ostatak očekuje da bi mogli očistiti do rujna.

Jučer su montirana nova ulazna vrata knjižnice, a ravnateljica kaže da je pokrenula pregovore o izradi novih prozora. "Moramo skinuti sa stropa sva rasvjetna tijela, mnoge i zamijeniti. Dok razgovaramo s električarima i tražimo različita rješenja istovremeno dogovaramo čišćenje zidova i njihovo farbanje. Pregovaramo o nabavci nove električne opreme i osposobljavanju postojeće koja nije oštećena čađom. Sada smo prilikom čišćenja lifta utvrdili da je puknuto i staklo dizala. Prva procjena je bila kako je šteta 700.000 kuna, a sada vidimo da će biti puno veća", zaključila je ravnateljica.

Više pročitajte u sutrašnjem tiskanom izdanju Glasa Istre

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater