uspješnAN književnI prvijenAC

Puljanka Augusta Benčić Ivančin, autorica "SvingeRaja": "OPĆEPOZNATO JE DA JE ISTRA SVINGERSKA DESTINACIJA. VOLIMO SE PRAVITI DA NIJE, ALI …"

Moj prvi susret s plažom Punta Križ bio je fascinantan i šokantan, slučajno sam tamo završila, ne znajući po čemu je poznato i posebno to mjesto, a išla sam na poslovni sastanak. Pet sam godina radila u Rovinju i još me nekoliko puta posao odveo na tu plažu. Tako sam upoznala razne ljude s kojima sam imala prilike razgovarati o toj temi. Znatiželjna sam, zanimalo me, kao što vjerujem, zanima i većinu ljudi, no ne usude se pitati, a meni to ne predstavlja nikakav problem

| Autor: Ružica KORACA
Augusta Benčić Ivančin

Augusta Benčić Ivančin


U moru knjiga treba znati odabrati onu pravu, a nerijetko i prava knjiga odabere tebe u pravom trenutku. Tako je i nama u ruke došao "SvingeRaj", prvijenac Puljanke Auguste Benčić Ivančin, seksi-zabavno, ali i intelektualno štivo nastalo u jednom dahu. S autoricom smo popili kavu u Puli i rekla nam je da je pisanje i glazba prate cijeli život. Još u osnovnoj školi njezina poezija i sastavi, prisjeća se, oduševljavali su učiteljice.

- Više sam puta sudjelovala na Lidranu, a kasnije, u gimnaziji, imala sam sreću da mi je profesorica Zlata Knez bila razrednica. Ona je poticala moju kreativnost te su tako moji radovi izdani u sklopu više zbirki koje su izašle u njenom aranžmanu. U kasnim dvadesetim i tridesetim godinama, dok sam kao samohrana majka živjela i radila u Zagrebu, moje kratke priče popunjavale su kućni budžet. Uskoro sam, zahvaljujući tom talentu, dobila ponude da radim kao community manager za samostalne djelatnosti i obrtnike. U to sam vrijeme započela pisati nekoliko romana, nijedan nisam završila, ali saznala sam, od drugih autora, da je to normalno, da svi imaju nekoliko nezavršenih romana u ladici. Trebala sam sazrijeti i odmaknuti se od autobiografskih tema da bih mogla s lakoćom izbaciti iz sebe prvi, kompletan roman, kaže nam Augusta Benčić Ivančin.

Zaintrigirao nas je naslov. Naime, hrabro je odlučiti se napisati roman o tabu temi.

- Da, morala sam istraživati. Bilo mi je urnebesno zabavno zadirkivati obitelj i prijatelje da ću morati obilaziti svingerske klubove, strogo u istraživačke svrhe. S obzirom da sam počela pisati usred prvog lockdowna, moj primarni izvor informacija bio je internet, iako iskreno, vrlo je malo toga ostalo za istražiti, rekla nam je nasmijana Augusta, koja je počela pisati ovaj roman bez ikakvih očekivanja da će ga i završiti, a kamoli objaviti. Bio je to samo očajnički pokušaj da odvrati misli od pandemije koja je ozbiljno počela prijetiti životu kakvog smo poznavali do tada.

- Ja sam jako veselo, socijalno biće, volim upoznavati ljude, razgovarati, a kako me nije sram, štoviše, rado se dotičem tema o kojima se ne priča, nerijetko se ljudi sa mnom otvore i raspričaju više no što je to uobičajeno. Općepoznato je da je Istra svingerska destinacija, volimo se praviti da nije, ali trebali bismo to bolje iskoristiti i unovčiti. Moj prvi susret s plažom Punta Križ bio je fascinantan i šokantan, slučajno sam tamo završila, ne znajući po čemu je poznato i posebno to mjesto, a išla sam na poslovni sastanak. Pet sam godina radila u Rovinju i još me nekoliko puta posao odveo na tu plažu. Tako sam upoznala razne ljude s kojima sam imala prilike razgovarati o toj temi. Znatiželjna sam, zanimalo me, kao što vjerujem, zanima i većinu ljudi, no ne usude se pitati, a meni to ne predstavlja nikakav problem, opisuje nam autorica svoj prvi susret sa svingerskom scenom u Istri.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini