Zagonetni i zbunjujući planet

PULJANI SNIMILI NEOBIČNU SVJETLOST NA ISTARSKOM NEBU I POMISLILI DA JE RIJEČ O NLO-u. Astronom Marino Tumpić: Na snimci je Venera, čest "krivac" za navodna viđenja NLO-a

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Astronom Marino Tumpić

Astronom Marino Tumpić


Puljanin Davor Radolović je u noći sa subote na nedjelju, oko 3.40 sati, snimio neobičnu svjetlost na nebu iznad Pule, a osim njega snimke bijele kugle na noćnom nebu poslali su nam i drugi građani

 U redakciju Glasa Istre javio se čitatelj Denis Radolović iz Pule koji nam je poslao nekoliko kratkih snimki neobične svjetlosti na nebu iznad Pule koju je snimio u noći sa subote na nedjelju, oko 3.40 sati. Nakon toga javili su nam se i drugi građani sa svojim fotografijama i snimkama koje uglavnom prikazuju žarko bijele kugle na noćnom nebu. Stoga smo istražili što se to, osim zvjezdanog neba i kometa, može vidjeti noću nad Istrom.

Prema riječima astronoma Marina Tumpića koji je vrlo detaljno analizirao Radolovićeve snimke, bijeli "NLO" iznad Pule je planet Venera, a plava svjetla na jednom od snimaka su odraz pozadinskog osvjetljenja ekrana na naočalama autora snimka.

- Ne treba nikome biti neugodno zbog toga, jer čak se i meni znalo dogoditi da vidim nešto neobično na nebu, a onda teleskopom ili malo detaljnijom analizom utvrdim da se ipak radi o zvijezdi Danici, Zornjači ili jednostavno, o planetu Veneri. Posjetio sam gospodina Radolovića u njegovom stanu na poziciji snimanja čudne svjetlosti i utvrdio da je položaj snimljenog objekta potpuno podudaran s pozicijom Venere na nebu u to vrijeme. Ono navodno pulsiranje ili kretnje svijetle točke po nebu zapravo je nastalo zbog podrhtavanja mobitela prilikom snimanja i zumiranja, a pretvaranje svijetle točke u veći krug s prstenovima posljedica je računalnog algoritma mobitela koji pokušava fokusirati objekt, a to ne može učiniti u uvjetima nedovoljnog osvjetljenja. Što se pak onih postraničnih plavih svjetala tiče, radi se o nejasnom pozadinskom odbljesku svjetla mobitela na naočalama gospodina Radolovića. Drugo smo mogli isključiti jer je snimano s neostakljene terase. Ovo je zanimljivo s obzirom na to da je mobitel bez znanja vlasnika tijekom formiranja fotografije očigledno upotrijebio i prednju, odnosno selfie kameru, objašnjava Tumpić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom