Problem alkohola kod mladih

Projekt pulskog Dječjeg Gradskog vijeća NAJBOLJI U HRVATSKOJ!


Projekt Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule pod nazivom "Edukativna predstava u formi Forum kazališta" dobitnik je nagrade Naj-projekt Dječjih vijeća Hrvatske, kojeg je raspisao Savez društva Naša djeca. Proglašenje pobjednika je održano u Opatiji prilikom 14. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske i Europske konferencije Eurochild 2018.

Osmislili učenici

"Dječje gradsko vijeće ima po dva predstavnika svih osnovnih škola s područja Grada Pule. S njima se sastajemo jednom tjedno gdje razgovaramo što ih muči. Zaključili smo da alkoholizam u svijetu mladih predstavlja veliki problem s kojima se, nažalost, susreće sve više učenika srednjih, ali i osnovnih škola. Promišljali smo kako pristupiti temi i zaintrigirati ih. Ako im damo letke bacit će ih, ako pak održimo predavanje, neće ga slušati. U suradnji s Aleksandrom Bančićem iz dramskog studija Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, učenici su sami osmislili predstavu u formi Forum kazališta. Reakcija publike je nadmašila sva očekivanja. Predstava je bila namijenjena učenicima sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola, a odigrana je 12 puta", pojasnila je voditeljica DGV-a grada Pule Ileana Zahtila Blašković.

Zanimljivo je da je predstava na drugačiji i proaktivniji način pristupila aktualnim temama i zornije prikazuje probleme s kojima se mladi danas susreću. Kroz scene Forum kazališta, mlade se nastojalo potaknuti na razmišljanje, interakciju te aktivno uključivanje u rješavanje problematike. Cilj predstave bilo je zajedničko promišljanje o ovoj važnoj temi te nuđenje niza rješenja na pitanja i probleme koji su detektirani predstavom.

Nove priče

"Nije nam cilj djeci soliti pamet, već dobiti njihov odgovor", objašnjava voditeljica. Na upit hoće li nagrađena predstava imati još koju izvedbu, odgovorila je da sumnja jer su glavni akteri već u srednjoj školi. "Nastojat ćemo je opet uprizoriti, jer imamo sedmaše koji su glumili u predstavi. Cilj nam je dobiti nove članove i s njima razvijati nove priče", poručila je Ileana Zahtila Blaškovoić.

Vrijedno priznanje za edukativnu predstavu o zloupotrebi alkohola među mladima, članovima Dječjeg Gradskog vijeća uručile su predsjednica Saveza DND-a Hrvatske Aida Salihagić Kadić i potpredsjednica Saveza DND-a Hrvatske Sanja Škorić.

Ovo nije prvi put da Dječje Gradsko vijeće bilježi uspjehe. Prije pet godina isto su priznanje ostvarili za inovativni projekt "Pulska igrališta i parkovi- naši prostori druženja i igre". (L. BAGAR)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter