ZAGREB

"Obnovimo Zagreb": Pozivamo ministricu Obuljen da zaštiti HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iz zajednice stručnjaka Obnovimo Zagreb pozvali su u utorak ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek da, u suradnji sa zagrebačkim vlastima, "reagira na anomalije" vezane uz okupljanja mladih kod HNK kako bi se očuvala kulturna baština grada i dijalog različitih društvenih skupina.

"HNK i prostor oko njega postali su mjesto noćnog okupljanja ljudi koji, generacijski gledano, spadaju u kategoriju mladih. Kulturološki gledano, okupljeni jednim dijelom spadaju u aktivne aktere nasilja koji buče, razbijaju, povraćaju i mokre po zgradi i oko zgrade HNK, dok drugi dio nasilje pasivno konzumira. Vide, ali ga ignoriraju gledajući svoj interes bivanja na Trgu, ne tiče ih se i doći će opet", ističu u priopćenju.

Sve se to, kako tvrde, događa bez ikakve komunalne kontrole i policijske intervencije. Istodobno, naglašavaju da trgovi nisu zone zabranjene za spontana okupljanja.

"Upravo obrnuto. Štoviše, prostor oko HNK, odnosno njemu susjedna Masarykova ulica, kultno je svojevremeno poprište novovalnog okupljanja, gdje se također progovaralo u duhu svog vremena. Međutim, postojao je komunalni red i razvijen osjećaj za kulturno naslijeđe grada. Nitko nije imao privilegij na prostornu i komunalnu devastaciju. Nije se smjelo na otvorenom javnom mjestu bučiti kad te i do kad te volja. Uvažavao se javni red i mir. Drugo, nisi smio javno mokriti. Treće, nisi smio šarati javne površine grafitima. Četvrto nisi smio razbijati prozore. I peto, najvažnije, volio si svoj grad", ističu iz zajednice stručnjaka "Obnovimo Zagreb".

Da bi suživot kulturoloških različitosti na prostoru jednoga grada bio uopće moguć, potrebne su društvene norme, koje su, kako ocjenjuju, tu "debelo pregažene". "Komunalne službe i policija su u kontroli i facilitaciji noćnog okupljanja oko HNK u potpunosti zakazali, kao i politika grada i države", tvrde u toj zajednici stručnjaka.

"Nacionalna kazališna kuća – Hrvatsko narodno kazalište – postala je ruglo i javni toalet. Tretira ju se kao konačno svratište za cjelonoćne zabave i kao mjesto na kojem se može raditi što se hoće i do kad se hoće bez ikakvih posljedica. Ministarstvo kulture i Vi kao njegova čelnica pozvani ste reagirati na ove anomalije, kako po pitanju očuvanja kulturne baštine ovog grada i ove zemlje, tako i po pitanju kulture dijaloga različitih društvenih skupina koje imaju pravo na konzumaciju prostora i ambijent grada, ali ne i na njegovu devastaciju", ističu iz zajednice stručnjaka "Obnovimo Zagreb".

Pozivaju ministricu da zajedno s Gradskim uredom za kulturu pronađe primjerene lokacije na kojima će se građani okupljati i zabavljati na otvorenome a da pritom ne devastiraju višestoljetni kulturni ambijent i ne vrijeđaju osjećaje ostalih sugrađana.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of