ZAGREB

HZJZ: Trend smanjenja opijanja tinejdžera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj je zadnjih godina primjetan trend smanjenja opijanja tinejdžera iako je još uvijek visok postotak mladih osoba koje su se više puta opile u životu, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pozivajući se na međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika. 

Najnovije istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih, (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC), provedeno 2018. pokazuju da se u Hrvatskoj 30,9 posto 15-godišnjaka i 18,7 posto 15-godišnjakinja više puta opijalo.   

U dobi od 13 godina opijalo se 6,7 posto učenika i 3,7 posto učenica, a s 11 godina 2,4 posto učenika i 0,4 posto učenica, pokazuju podaci za Hrvatsku međunarodnog istraživanja koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Jedno opijanje u ovoj dobi može se smatrati izoliranim događajem koji pripada uobičajenom buntovništvu i propitivanju granica u doba odrastanja. Opijanje dva i više puta u životu s obzirom na ranu životnu dob ispitanika ukazuje na povećani rizik koji zahtjeva određenu pozornost i zabrinutost roditelja i stručnjaka, upozorava HZJZ.

Uspoređujući rezultate  anketa provedenih 2010., 2014. i 2018., HZJZ ističe da su uočljivi pozitivni trendovi jer se učestalost opijanja smanjuje zadnjih godina.

Hrvatska je 2014. godine bila visoko po opijanju mladih između 45 zemalja uključenih u to istraživanje: u donosu na Hrvatsku učenici su se češće opijali samo u dvije od 45 zemlja u dobi od 11 i 13 godina, a samo u pet zemalja u dobi od 15 godina.

Nakon toga trend smanjenja opijanja među mladima zabilježen je u više zemalja, što se tumači provedbom regulatornih mjera, poput zabrane prodaje alkohola maloljetnicima, povećanja cijene alkoholnih pića, te osiguravanja okruženja bez alkohola.

U HZJZ-u ističu da će u ožujku 2020. godine biti na raspolaganju potpuni međunarodni podaci te će tada biti poznato je li Hrvatska i dalje među zemljama s najviše mladih koji se opijaju.

Za sada (preliminarni podaci) pokazuju ipak nešto povoljniju situaciju u 2018. godini u odnosu na druge zemlje, o čemu će se više govoriti na okruglom stolu o mladima i alkoholu koji će HZJZ organizirati u petak, 29. studenoga, u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum