"HOĆEMO LI SUTRA U KINO?"

Predstavljen novi roman Borivoja Radakovića - Jedina populacija kojoj tek treba emancipacija je muška heteroseksualna populacija


Borivoj Radaković predstavio je na 24. Sajmu knjige svoj roman "Hoćemo li sutra u kino?". Publiku je kroz najvažnije točke romana, trudeći se ne otkriti kraj, uz autora provela Paola Orlić, a s njom je bio i urednik romana Drago Glamuzina iz VBZ-a koji je knjigu objavio.

Paola Orlić je pritom Radakovićevu knjigu opisala kao jedan "pravi, sočni, muški roman" koji progovara o nečem što se naziva spolni identitet.

- Napisao sam muški roman, ali mislim da sam napisao i ženski. Nisam antifeminist, nisam čovjek koji dijeli ljude po spolu, ali kroz feminizam žene su uspjele provesti dosta visok stupanj emancipacije. Gay populacija također, nešto i manjine. Jedina populacija kojoj tek treba emancipacija je muška heteroseksualna populacija, objasnio je Radaković.

Kazao je i da protagonista romana, profesora geografije Slavena, život neprekidno mijenja do te mjere da u jednom trenutku ne može odgovoriti na najobičnije pitanje "Hoćemo li sutra u kino?". Slavena u školi zovu El Nino, no kako je on jako dobro poznaje teoriju kaosa pa više volio da ga zovu Profesor Kaos. U romanu kao likovi figuriraju Slavenova supruga Dora koja ima sve karakteristike jedne požrtvovne supruge, tu je i Žorž koji je potpuna suprotnost Slavenu, alfa mužjak ali istovremeno i krhak, a u romanu se

opisuje i Slavenov odnos s majkom, dok se o ocu ne zna ništa, tek da ga je napustio.

Orlić je pogotovo ostala pogođena scenom u kojoj osuđeni ratni zločinac pije kavu u jednom kafiću, a Slaven, koji sjedi prekoputa, ne može mu ništa, ne može mu niti reći da je ratni zločinac.

Dragu Glamuzini ovo je bio prvi urednički poduhvat s Radakovićem i kaže da se s njim lako radi jer kao autor zna što hoće i zna kako to ostvariti. Glamuzina kaže kako je u ovom Radakovićevom tekstu sve bilo vrlo precizno, bez ijedne rečenice viška. (M. RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini