NAJNOVIJE


VODNJAN Učilište

Pokreće se prvi verificirani program za sommeliere maslinovih ulja SOMMELIER - ZANIMANJE KOJE POKRIVA ZNANJA od uzgoja masline do priče za prodaju


Kako uzgoj, prerada i skladištenje utječe na kvalitetu maslinovih ulja, kako prepoznati tipove i karakteristike maslinovog ulja, kako se njihova određena svojstva mogu iskoristiti u gastronomiji? To su samo neka od pitanja na koja bi odgovore trebali dobiti polaznici prvog u Hrvatskoj verificiranog programa osposobljavanja za sommeliera maslinovog ulja koji pokreće Pučko otvoreno učilište Vodnjan. Upisi su otvoreni do 25. siječnja, edukacija počinje u veljači, a novinarima su program jučer predstavili ravnatelj POU-a Sandro Manzin, gradonačelnik Klaudio Vitasović i predavač dr. sc. Marin Krapac s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Upis u e-radnu knjižicu

- Svatko od nas može naučiti nešto kroz ovaj programu i on je namijenjen svima. Proizvođači maslina mogu naučiti kako agrotehničke mjere utječu na karakteristike ulja, prerađivači mogu naučiti koje metode prerade i skladištenja trebaju koristiti za bolju kvalitetu ulja, konzumenti uče razlikovati dobra ulja od ulja s manama, a najviše edukacija koristi onima koji taj proizvod nude kupcima, poput konobara, kuhara, osoba koje rade u kušaonicama, rekao je Krapac s dugogodišnjim iskustvom u analizi maslinovih ulja.

Kako je Manzin naveo, program osposobljavanja trajat će 130 sati teorije i prakse, a nakon uspješnog položenog završnog ispita, zanimanje se upisuje u e-radnu knjižicu.

- Ispitali smo obrazovne potrebe zajednice i gospodarstva i ovaj program u potpunosti odgovara građanima Vodnjanštine i Istre, rekao je Manzin.

Prvi program u Hrvatskoj

Edukacija košta 4.500 kuna, a Grad Vodnjan, rekao je gradonačelnik, sufinancirat će polaznike u iznosu ovisnom o tome koliko će biti prijavljenih.

- POU je prepoznao važnost ovog programa i sretan sam što takva edukacija kreće iz Vodnjana, koji njeguje tradiciju proizvodnje maslinovog ulja i čija su ulja među najboljima u svijetu. Ovo je nastavak brendiranja Vodnjana kao grada maslinovih ulja. Edukacija je najbitnija i za proizvođače i potrošače i one koji ulja nude kao ugostitelji, rekao je Vitasović. Krapac je napomenuo da takvih programa već ima u svijetu, a ovo je prvi takav u Hrvatskoj.

- Edukacija o karakteristikama maslinovog ulja dug je proces koji ne završava programom osposobljavanja. To traje cijeli život, stalna su učenja i nadogradnje. Prvi dio edukacije odnosit će se na povijest i tradiciju korištenja maslinovih ulja. Zbog čega je to važno? Zbog priče koja prodaje proizvod, rekao je Krapac, jedan od predavača na programu, i budućim polaznicima najavio puno praktične nastave i vježbi.

Polaznici će učiti o sortama i njihovom utjecaju na karakteristike ulja, kako prepoznati pozitivna i poželjna svojstva djevičanskih maslinovih ulja, o okusnim i mirisnim svojstvima, higijeni i tako dalje. No, osnovni je uvjet za to da imaju najmanje završenu srednju stručnu spremu i navršenih 18 godina života. Upisi, odnosno prijave, odvijaju se osobno u vodnjanskom Učilištu koje je strankama na adresi Portarol 31 otvoreno od 8 do 16 sati.(Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam