U PULSKOJ GALERIJI MAKINA

OTVORENA IZLOŽBA "SHADOWS IN COLOR" KREŠIMIRA KRALJA, magija vitraža


"Shadows in color" odnosno "Sjenke u boji" naziv je izložbe vitraža Krešimira Kralja otvorene preksinoć u galeriji Makina. Ovo je njegova prva izložba u Hrvatskoj, u Tiffany tehnici vitraža koja je jedna od najstarijih tehnika u obradi stakla i povezivanju stakla s olovom i kositrom.

- Stakla koja su korištena na ovoj izložbi su manje-više antikna stakla, ručno puhana, od proizvođača Lamberts iz Njemačke koji posluju još od 14. stoljeća, isto tako i St Just iz Francuske. Ta stakla možete vidjeti na svim mogućim katedralama, vitražima koji su napravljeni u povijesti pošto su jedini koji imaju recepte za te puhane ploče. Ovo je u biti jedna izvedba modernih starina kako bih je nazvao, pošto su starinski rađena stakla, kao i tehnika, ali je novi dizajn i nova izvedba u toj tehnici za koju još nisam vidio da je netko do sada pravio u tom stilu, kaže Kralj.

Izlošci su rađeni posebno za izložbu u Makini i sve je napravljeno zadnjih mjesec dana pošto Kralj nije ni znao da će se izložba održati ove godine. "Nadam se da će u budućnosti biti malo intrigantnijih modela i da ću imati više vremena pripremit ih za izložbu, tako da je ovo samo početak", kaže Kralj koji je rođen u Zagrebu, a dio života proveo u Kaliforniji i ovim se bavi već 20 godina. Počeo je 1998. s Richardom Grafom koji mu je bio mentor, a inače je povjesničar umjetnosti i vitražist, 3. generacija naučnika najpoznatijeg svjetskog majstora Louis Comfort Tiffany, osnivatelja Tiffany Studios, Oyster bay New York, najpoznatijeg svjetskog branda u izradi vitraža. S njim je radio na nekim od važnijih povijesnih projekata restauracije Tiffany prozora u crkvi sv. Paula u Sacramentu koja je bila donirana obitelji Stanford. Radeći na tom velikom vitražu Kralj je stekao status majstora vitraža. Nakon toga je pokrenuo svoju tvrtku u Kaliforniji gdje je bio ekskluzivni vitražist za katoličkog biskupa u Kaliforniji te je restaurirao brojne crkve i katedrale, sve do novih prozora i za puno privatnih klijenata kao što su Roger Waters, Bruce Canepa i brojni drugi. Nada se da će i u Hrvatskoj naći klijente i da će moći pridonijeti restauraciji brojnih vitraža koji to zahtijevaju. Izložba se može razgledati do 26. rujna.(M. RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom