U PULSKOJ GALERIJI MAKINA

Slikarstvo kao metafizika duha


Prilikom sinoćnjeg otvaranja izložbe slika Xaviera Gonzaleza Arnaua u pulskoj Galeriji Makina, njen voditelj i domaćin Hassan Abdelghani bio je ganut povratkom ovog hvaljenog katalonskog slikara u Pulu, gdje je prije pet godina (i u Premanturi) živio oko godinu dana, stekavši tada mnoštvo prijatelja koji su preksinoć došli podržati ovog umjetnika i njegov novi ciklus slika punih mistike, transcendencije i 'imaginacije iz želuca' koju ovaj slikar oblikuje 15-ak godina i koju ova izložba slavi. Za ovog umjetnika, naime, važnost nije u shvaćenom obliku već u duhu koji ga hrani, ili u novoj dimenziji koju umjetnost donosi.

- Ovaj je ciklus u duhu starih klasičnih slikara, rekla je tom prilikom madridska kolekcionarka Candela Soldevilla.

Izložba radova Gonzaleza, jednog od, kako ga opisuje kritičar Albert Mercada, najvažnijih i najizražajnijih osoba u svijetu suvremenog katalonskog slikarstva, nosi naziv "Sleep A Long Dream Never To Be Buried" i otvorena je do 24. kolovoza.

Xavier Gonzalez promišlja slikarstvo kao metafiziku duha. Slikanje nije tu da se filozofira, već da bi se moglo kliziti egzistencijalnim prolazom kroz transcendentalnu državu. Slikarstvo je u sintezi, a za ovog slikara i vizionarski poziv koji omogućuje pretpostavku nejasne, privremene i neopisive propasti na transfigurativan način. Slikar je bio opsjednut pokušavajući uhvatiti ono metafizičko: u mraku je, tijekom noći, lovio prolazne oblike koji se počinju pojavljivati u šumi neposredno prije dana, pretvarajući nevidljivo u vidljivo. Xavier je samouki, nomadski slikar velike vitalnosti, koji je dosad živio u prolazu u Barceloni, Berlinu, Cadaquesu, Hrvatskoj, Italiji, New Yorku...(Z. A.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater