PRESSICA SVEUČILIŠTA JURJA DOBRILE U PULI

Od jeseni u Puli starta novi preddiplomski sveučilišni studij DIZAJN I AUDIOVIZUALNE KOMUNIKACIJE

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Mirjana Radetić-Paić, Valter Boljunčić i Marinko Škare (Snimio Duško Marušić ČIČI)

Mirjana Radetić-Paić, Valter Boljunčić i Marinko Škare (Snimio Duško Marušić ČIČI)


Termine natječaja za upis studenata u prvu godinu studija u akademskoj godini 2022./2023. te novi preddiplomski studij na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli predstavili su na konferenciji za medije održanoj u zgradi Studentskog doma rektor Sveučilišta Marinko Škare, prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju Mirjana Radetić-Paić i prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija Valter Boljunčić.

"Sveučilište kreće u novi studijski program Dizajn i audiovizualne komunikacije. Sveučilište kreće s tim područjem, jer u Istri postoji umjetnički "background" i interes za umjetnošću i jedan takav studij tog oblika se prirodno nametnuo", rekao je Škare te dodao da je dobivena dopusnica za novi studij s kojim će se krenuti od nove akademske godine.

"Pored toga što je studij multidisciplinaran, multidimenzionalan i ima međunarodni karakter, ono što bih izdvojio je koncept stjecanja znanja u odnosu na tradicionalno usvajanje znanja. Stalno se priča o školovanju za potrebe tržišta rada i cjeloživotnom obrazovanju. Međutim, danas se tržišta rada mijenjaju gotovo istom brzinom kao i financijska tržišta, tako da ne možete tijekom pet godina nekoga školovati i da se on konstantno cjeloživotno usavršava budući da neće imati one vještine koje mora imati da bi mogao svladati sve izazove koje tržište rada nameće. Koncept ide na stvaranje znanja tijekom studija, a ne usvajanje znanja kroz udžbenike i polaganje ispita. Kad je riječ o ovom studiju, ide se na sudjelovanje u umjetničkim projektima i stvaranje novih", kazao je Škare dodavši da će se na taj način steći vještine i sposobnosti koje će u danom trenutku u budućnosti koristiti rješavanju bilo kojeg problema. "Nema potrebe za cjeloživotnim obrazovanjem. Jednostavno, imate znanje na raspolaganju koje ste, zajedno s profesorima, sami kreirali i problem koji se postavi pred vama ćete moći rješavati. To je proaktivni pristup", izjavio je rektor zaključivši da je

novi studijski program koncipiran vrlo široko; od grafičkog dizajnera do nekoga tko je zainteresiran za poziciju umjetničkog direktora ili postprodukciju.

Prorektorica Radetić-Paić podsjetila je da je Sveučilište u proteklih petnaestak dana imalo dva bitna događanja: informativni dan za roditelje i besplatne pripreme za državnu maturu koje se uzastopno provode već četvrtu godinu.

"Temeljem analiza, došli smo do zaključka da su roditelji ipak jedan od ključnih čimbenika u odluci njihove djece što će studirati. U ovom trenutku bitni su rokovi za prijave svih naših studijskih programa, a to je 18. srpnja. Međutim, imamo i programe koji zahtijevaju dodatne provjere, a to su svi programi muzičke akademije i najnoviji, program Dizajna i audiovizualnih komunikacija, gdje je 4. srpnja zadnji dan prijave, a nakon toga ćemo obavijestiti sve studente na koji način će se dodatne provjere izvršiti", istaknula je Radetić-Paić dodavši da je ukupno na preddiplomskoj i diplomskoj razini više od 60 atraktivnih studijskih programa. Navela je da su najatraktivniji programi oni koji su uvedeni u proteklih nekoliko godina i koji prate tržište rada, a to su sestrinstvo, japanologija, engleski jezik, informatika i rani predškolski odgoj.  

"Mislim da su informatika i računarstvo dva iznimno atraktivna studija, tim više što su to najpoželjnija i najtraženija zanimanja u današnje vrijeme", izjavio je Boljunčić te istaknuo da kroz studij informatike Sveučilište ima vrlo bogatu suradnju s tvrtkama koje se bave tim područjem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini