STUDENTI IZ ISTRE MOGU SE NAĆI U SVIM DIJELOVIMA HRVATSKE

GDJE STUDIRAJU MLADI S POLUOTOKA, OSIM U PULI? Rijeka i Zagreb Istranima prvi izbor, a u Osijek idu zbog POLJOPRIVREDE I GLUME



Od Puljana u prvoj generaciji studenata glume i lutkarstva u Osijeku bili su Majkl Mikolić i Gea Gojak, a iz moje prve generacije su Franjo Tončinić, Petra Blašković i Nenad Pavlović. Imali smo ukupno desetak studenata iz Pule, kaže Robert Raponja, nekadašnji ravnatelj INK, a sada prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Osijeku

Istrani tradicionalno studiraju u Rijeci i Zagrebu, ustalilo se to u desetljećima kada su u Puli djelovala samo dva fakulteta, ekonomski i pedagoški. Danas kada Istra ima svoje Sveučilište s desecima različitih studija više mladih studira doma, ali se i dalje ide u veće sveučilišne centre. Mobilnost je i globalno sve življa. Stižu tako Istrani čak do Osijeka, gdje ih, čini se, najviše privlače poljoprivredni i umjetnički studiji. Upravo ti studenti, koji idu u oba pravca s jednog na drugi kraj zemlje, uz sezonce iz Slavonije, najzaslužniji su što se zadnje dvije-tri godine u Osijek iz Pule može direktnim autobusom i to svakodnevno, čitave godine.

Na osječku je Akademiju za umjetnost i kulturu iz Pule prije 12 godina otišao predavati i redatelj i kazališni pedagog Robert Raponja, nekadašnji ravnatelj Istarskog narodnog kazališta, osnivač i voditelj Dramskog studija INK-a i MKFM-a u Puli, za kojim su u Osijek tada otišli i mnogi mladi glumci. Studij glume i lutkarstva u Osijeku je završila te se u tamošnjem HNK-u i zaposlila Petra B. Blašković, koja se rodnoj Puli i Istri vraća svakoga ljeta, režirajući i igrajući u projektima Istra Inspirita. Puljanin Lino Brozić također je ostao raditi u osječkom HNK-u, a na Akademiji se kao umjetnički suradnik na glumi zaposlio Nenad Pavlović.

Praksa u Balama

Raponja, sada redoviti profesor i prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, ističe da su osječki studenti glume ovoljetnu praksu odrađivali na Festivalu mladog teatra u Balama, koji je organizirala udruga Mon Perin u suradnji s osječkim Sveučilištem te akademijama iz New Yorka i Freiburga. Studenti likovnog odsjeka osječke Akademije, pak, oslikavali su murale pod vodstvom prof. Hrvoja Duvnjaka.

- Od Puljana u prvoj generaciji studenata glume i lutkarstva u Osijeku bili su Majkl Mikolić i Gea Gojak, a iz moje prve generacije su Franjo Tončinić, Petra Blašković i Nenad Pavlović. Imali smo ukupno desetak studenata iz Pule. Lutkarstvo je specifičnost osječke Akademije i studenti stječu zvanje diplomiranog glumca i lutkara što im otvara veće mogućnosti pri zapošljavanju. Oko 95 posto naših studenata uspije se zaposliti još na četvrtoj godini studija. Mnogi se vraćaju u svoje sredine i otvaraju nova kazališta za djecu i mlade: u Karlovcu, Varaždinu, Teatar Naranča u Puli. Naši studenti nose repertoar i u kazalištima u Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici i Vinkovcima. Posebnost našeg glazbenog odsjeka je studij tambure na koji također dolaze studenti iz cijele Hrvatske. Studenata iz Istre bilo je i na studiju za kulturalni menadžment. Jedinstveni smo i po studiju kazališnog oblikovanja, uz scenografiju, kostimografiju i lutkarsku tehnologiju, a na likovnom odsjeku po studiju ilustracija. Otvaramo studijske grupe koje druge akademije nemaju i tako vabimo studente iz svih sredina, i inozemstva, kaže Raponja.

Osijek predivan

Studente iz Istre u Osijek vabi i poljoprivredni fakultet, sada Fakultet agrobiotehničkih znanosti, na kojem studira i Luka Poturiček iz Pule. Lani je upisao diplomski studij vinogradarstva i vinarstva, sada je na petoj, završnoj godini. Cimer mu je također Istranin, s Pazinštine, a upoznali su se u Poreču na poljoprivrednom studiju riječkog Veleučilišta. Na njihovom faksu, koliko znaju, jedini su iz Istre.

- Za Osijek sam se odlučio zbog poljoprivrede, htio sam nastaviti studij i zaista mi je ovdje predivno. Dobar sam sa svim kolegama na studiju, družimo se, izlazimo skupa vikendom i četvrtkom kada je studentski dan u kafićima i klubovima u Tvrđi, starom gradu. Fakultet mi je baš u kampusu, tu su i menza i studentski dom, Umjetnička akademija i drugi fakulteti. Imamo dvije studentske menze i restoran u kojem možemo jesti preko iksice. Studenti su iz cijele Hrvatske, iz Dalmacije, Varaždina, raznoliko je. Osijek mi baš izgleda kao studentski grad. Čitavo sam vrijeme na biciklu, svugdje su biciklističke staze, Promenada uz Dravu. Puno je linija gradskog prijevoza, ali ja ne koristim ni tramvaj ni autobuse, samo ponekad taksi za odlazak u kino u tržne centre na rubu grada, priča nam Luka.

Nikad prije nije bio u Osijeku, nigdje u Slavoniji. Htio je otići iz svoga grada, vidjeti nešto novo. Ovdje se sprijateljio sa svima koje je upoznao, i stanodavci su mu dobri. Podstanarski stan relativno lako nađeš, kaže, velik, mada ni tamo nisu jeftini. Jeftiniji nego u Puli su, navodi, piće i hrana u restoranima. Ako dobije ponudu, rado bi ostao, gradio karijeru i život u Osijeku. Možda zato što mu je lani bilo jako lijepo, što je sve novo, drugačije, a i veći je grad od Pule. (Duška PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter