PAZIN

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u tri istarska grada: PJEŠAČENJA, PREDAVANJA I ZAJEDNIČKO VJEŽBANJE

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

U povodu Svjetskog dana zdravlja koji se svake godine obilježava 7. travnja, Grad Pazin u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije te gradovima Buzetom, Bujama, Labinom, Porečom, Pulom i Rovinjom, već tradicionalno organizira niz aktivnosti. Program obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u Pazinu počinje u utorak 2. travnja kada će se u 18 sati u dvorani Istra u Spomen domu u Pazinu održati predavanje "Koncentracije alergene peludi u zraku u Pazinu". Predavačica će biti biologinja i voditeljica županijskog Laboratorija za mikrobiologiju voda i biološka ispitivanja voda Vesna Kauzlarić.

Sudjelovat će više od 500 osoba

U srijedu će se u 10 sati na atletskom stadionu Uljanik u Puli održati združena atletika učenika s teškoćama u razvoju, učenika osnovnih škola i pomoćnika u nastavi. Nositelji aktivnosti su Grad Pula, Istarska županija i Grad Pazin u okviru projekta INkluzivne škole 5+. U četvrtak 4. travnja u 9 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Bujama održat će se javnozdravstvena konferencija "Zajedno s vama do zdravlja". Na konferenciji će se predstaviti primjeri dobre prakse, dok će LAG-ovi središnje i sjeverne Istre predstaviti "Promociju domaćih autohtonih proizvoda u prehrani (pred)školske djece".

U petak 5. travnja u 10 sati na Trgu slobode u Pazinu održat će se zajedničko vježbanje u suradnji s pazinskim Dječjim vrtićem "Olga Ban" Pazin, Osnovnom školom Vladimira Nazora Pazin, Gimnazijom i strukovnom školom Jurja Dobrile iz Pazina, Pazinskim kolegijem - klasičnom gimnazijom iz Pazina, Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin, Poludnevnim boravkom za osobe s intelektualnim teškoćama Pazin i Dnevnim boravkom za starije osobe Pazin. Sudjelovat će više od 500 osoba (djece i odraslih) u akciji obilježavanja Svjetskog dana zdravlja uključit će se i patronažne sestre pazinske ispostave Istarskih domova zdravlja koje će u vremenu od 10 do 12 sati na Trgu slobode svim zainteresiranim građanima mjeriti krvni tlak i šećer u krvi.

Pješačenje na trasi Grdoselo-Malenica

Nakon zajedničkog vježbanja, ovisno o vremenu i mogućnostima odgajateljice i djelatnici vrtića otići će sa starijim predškolcima na pješačenje kraćom stazom oko Pazina. Osobe s invaliditetom i starije osobe će nakon vježbanja zajedno s volonterima (učenicima iz GSŠJD i članovima pazinskog Sindikata umirovljenika) pješačiti u skladu sa svojim mogućnostima na kraćoj stazi do pazinskog Kaštela. U slučaju kiše planira se zajedničko vježbanje u holu Spomen doma u Pazinu u isto vrijeme.

U subotu 6. travnja u organizaciji Grada Pazina i Planinarskog društva "Pazinka" održat će se pješačenje "Hoditi i zdravi biti" na dvije staze. Duža staza s vremenom polaska u 8 sati ispred pazinskog Društvenog centra "Veli Jože" nudi pješačenje na trasi Pazin-Grdoselo-Malenica-Grdoselo-Pazin u dužini od 21 kilometra odnosno vremenski od 4 do 5 sati hoda. Kraća staza s vremenom polaska u 10 sati ispred stare škole u Grdoselu nudi trasu Grdoselo-Malenica-Grdoselo (oko 5 kilometara ili oko sat i pol hoda). Okupljanje sudionika je u Grdoselu u 9.30 sati, a ondje će se podijeliti prigodne majice i promotivni materijali ZZJZ-a.

Planiran je besplatni ručak u staroj školi u Grdoselu u 12 sati uz zajedničko druženje i glazbu, a povratak u Pazin oko 14 sati. Za osobe koje nemaju mogućnost osobnog prijevoza do Grdosela i natrag do Pazina, organizirat će se prijevoz kombi vozilom ili osobnim automobilima. Oni se trebaju javiti u Grad Pazin na telefon 052/635-104 ili e-poštom na drustvene.djelatnosti@pazin.hr. Prijave se primaju od 1. do 5. travnja od 8 do 13 sati. Okupljanje za prijavljene, koji nemaju prijevoz, je u subotu 6. travnja ispred Društvenog centra "Veli Jože" u Pazinu u 9.30 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater