ISTARSKO VELEUČILIŠTE

NOVI STUDIJSKI PROGRAMI I AMBICIOZNI PLANOVI RAZVOJA: Spajanjem s Metrisom Veleučilište želi snažno zakoračiti u znanstveno istraživačke vode

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Osnaženo fuzijom Veleučilište bi imalo uvjete za upis u Upisnik znanstvenih organizacija, te bi s opremom koja se nalazi u laboratorijima Metrisa imalo infrastrukturnu osnovu za jačanje suradnje s gospodarstvom, provođenje znanstvenih istraživanja u području mehanike, kemije i biotehnologije, ali i za pisanje i provođenje projekata koji se mogu aplicirati na fondove za dodjelu bespovratnih sredstava, te za razvijanje novih studijskih programa i jačanje studentske laboratorijske prakse, kaže dekan Daglas Koraca

„Puno dobrih stvari dogodilo se u proteklom razdoblju na Istarskom veleučilištu, ali su se isto tako donosile odluke i vukli potezi koji, ne samo da nisu bili u skladu sa zakonskim propisima, već su prouzročili i ozbiljnu financijsku štetu, te direktno ugrozili opstojnost ove institucije. Međutim svi ti problemi sad su na sreću iza nas, okrenuli smo novu stranicu, te sam uvjeren da kvalitetnim radom i programima naše Veleučilište ima odlične temelje ne samo za nastavak rada, već i za daljnji razvoj“, započinjući priču o razvojnim planovima Istarskog veleučilišta za naredno četverogodišnje razdoblje kaže novi dekan te visokoškolske institucije dr. sc. Daglas Koraca. Značaj i važnost ove institucije za Istarsku županiju i Grad Pulu je ogroman, kaže on, i to zato što Veleučilište predstavlja institucionalnu bazu visokoškolskog obrazovanja u kojoj se stvara i prenosi znanje na buduće generacije u području strukovnog obrazovanja. „Želimo unaprijediti Istru u znanstvenom i stručnom smislu. Želimo stvoriti regiju znanja, a Istarsko veleučilište je jedan od ključnih dionika u tom procesu“, kaže Koraca. U svom programu rada naglasio je kako se uz nepredvidljive tržišne uvjete u kojima djeluje Veleučilište mora profilirati i razvijati sukladno potražnji strukovnih zanimanja na tržištu rada i kontinuirano unaprjeđivati svoje studije.

Komparativne prednosti

„Konkurencija u visokoškolskom i cjeloživotnom obrazovanju je velika, studenti imaju veliku mogućnost izbora, te svoj odabir temelje na uspješnosti studentskog programa u domeni realizacije brzog zapošljavanja. To je indikator uspješnosti na kojem Istarsko veleučilište mora stvarati komparativne prednosti. Istovremeno treba raditi na podizanju razine znanja i vještina naših nastavnika, ali i svih zaposlenika kako bi osigurali vlastiti razvoj i spremno odgovorili izazovima tržišta. To uključuje informatizaciju Veleučilišta, digitalizaciju dokumentacije, nastavnih materijala i predavanja, te opremanje prostora „smart“ sustavima i rad na povećanju učinkovitosti komunikacije i učinkovitosti rada svih službi, odjela i dekanata“, konstatira novi dekan Veleučilišta. Radi se o programu rada, kaže, razvojnom u smjeru napretka Veleučilišta u nastavnom i znanstvenom dijelu kroz fuziju s nekim drugim županijskim institucijama. „Jedna od mogućnosti za kvalitetniju suradnju s gospodarstvom je priprema i realizacija značajnih zajedničkih projekata usmjerenih ka povećanju konkurentnosti.

Daglas Koraca dekan Istarskog veleučilista

To se po mom mišljenju može kvalitetno realizirati spajanjem Istarskog veleučilišta i Centra za istraživanje materijala Metris koji je isto tako županijska ustanova. Tom fuzijom obje bi institucije ojačale, Veleučilište u znanstveno istraživačkom, a Metris u znanstveno nastavnom smislu. Tako osnaženo Veleučilište imalo bi uvjete za upis u Upisnik znanstvenih organizacija, te bi s opremom koja se nalazi u laboratorijima Metrisa imalo infrastrukturnu osnovu za jačanje suradnje s gospodarstvom, provođenje znanstvenih istraživanja u području mehanike, kemije i biotehnologije, ali i za pisanje i provođenje projekata koji se mogu aplicirati na fondove za dodjelu bespovratnih sredstava, te za razvijanje novih studijskih programa i jačanje studentske laboratorijske prakse“, kaže Koraca. Kad su studentski programi u pitanju temelj Veleučilišta proteklih godina činili su kratki i preddiplomski studij politehnike, međutim propašću brodogradilišta Uljanik i ti su studiji na našem području na neki način osuđeni na stagnaciju s obzirom na to da je nestao najveći gospodarski subjekt koji je zapošljavao kadrove tog profila.

Porast broja upisa

„Radi se o studijima koji su na neki način i bili dizajnirani za kadrove iz Uljanika, međutim okolnosti su se promijenile i izgubili smo tu tržišnu nišu. Zbog toga smo se okrenuli novim studijima pri čemu smo izuzetno dobar odaziv i interes studenata pobudili za upis na preddiplomski trogodišnji studij mehatronike zbog čega na tom programu bilježimo i najveći porast upisanih studenata u ovoj akademskoj godini“, kaže Koraca. Mehatronika je područje studija koji spaja osnove mehaničkog, električnog i računalnog inženjeringa. Definicija kaže kako se ne radi o novoj tehničkoj grani već o pristupu koji naglašava neophodnost ujedinjavanja i snažnog međudjelovanja različitih područja tehnike. Cilj je poboljšanje funkcionalnosti tehničkih proizvoda i sustava spajanjem svih komponenti u jednu. Radi se o relativno mladoj znanosti koja je danas vrlo traženo zanimanje, pa ne iznenađuje da i Istarsko veleučilište svoj razvojni potencijal vidi u daljnjem razvoju tog studijskog programa. „Studij mehatronike na Veleučilištu je kvalitetan, nastavni kadar je odličan, a sastavljen je od naših zaposlenika i vanjskih profesora s kojima imamo suradnju.“, kaže Daglas Koraca.

Studij mehatronike na Veleučilištu je kvalitetan

Uz taj, u ovom trenutku definitivno najpopularniji studijski program, na Istarskom Veleučilištu studenti će pohađati i specijalistički diplomski studij kreativnog managementa u procesima, dvogodišnji studij koji isto tako bilježi značajan porast broja upisa. „Porast interesa za studiranje na Veleučilištu i veliki porast upisanih studenata govori nam da smo na dobrom putu, te stoga u budućnosti ove postojeće studije želimo i dalje jačati, ali isto tako želimo otvarati i nove studije kao što su diplomski studij mehatronike, kojim ćemo našim studentima istoimenog preddiplomskog studija omogućiti dvogodišnji nastavak studiranja i nadogradnju stečenih znanja, te management u gastronomiji i kultura hrane. Cilj tog studijskog programa koji bi razvijali u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj AZRRI jest kvalitetno unapređenje stručnjaka za rad u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu“, govoreći o planovima kaže dekan Istarskog veleučilišta.

Epicentar znanja

Poslovi koji će studenti ovog studijskog smjera moći obavljati obuhvaćaju zanimanja poput managera odjela hrane i pića, šefa restorana ili hotela, managera ugostiteljskog objekta, sommeliera i slično. „Hrvatska i Istra uspješno grade poziciju jedne od značajnijih mediteranskih gourmet destinacija, a za kvalitetan razvoj takvog turističkog proizvoda potrebno je imati kvalitetne i educirane kadrove. Vjerujem da kroz suradnju s AZRRI-jem Istarsko veleučilište može postati taj epicentar znanja koji će obrazovati i poticati svoje studente da budu nositelji razvoja hrvatske gastronomije“, kaže Koraca. U tom kontekstu vrlo važnu ulogu trebao bi imati Edukacijsko gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kod Pazina u kojem bi se praktično mogla utvrđivati sva usvojena teorijska znanja. Jedan od razvojnih planova odnosi se i na pokretanje specijalističkog diplomskog studija bioinformatike, interdisciplinarnog područja između informatike i znanosti o životu sa širokom mogućnošću primjene u molekularnoj medicini, poljoprivredi, biotehnologiji, proizvodnji zelene energije i slično. Međutim, kaže Koraca, veleučilišta su u brojnim europskim zemljama stručna potpora razvoju lokalnog gospodarstva i njih upisuju oni studenti koji nakon završetka studija stečena znanja koriste u raznim gospodarskim poslovnih sustavima. Zbog toga drži da i Istarsko veleučilište treba biti širom otvoreno i osluškivati potrebe gospodarstva, te po potrebi reagirati tako da u suradnji s nekom kompanijom iz IT, turističkog ili nekog drugog gospodarskog sektora organizira studijski program koji će studentima osigurati potreban profil znanja za njihov rad u tim sustavima. „Držim da je zadaća Veleučilišta osluškivati potrebe lokalnog gospodarstva i biti spremno ciljano obrazovati kadrove koji će odmah po završetku studija moći biti uključeni u određene poslovne procese. Mi smo mali i fleksibilni i mislim da je u tom smislu to naša prednost jer se brzo možemo prilagoditi zahtjevima na tržištu. Praktički u jednoj akademskoj godini može se osmisliti i pokrenuti takav neki specifičan programski smjer. I prednost studiranja na Istarskom veleučilištu je rad u manjim grupama, do dvadesetak ljudi, kroz koji se može ostvariti osobni, odnosno personalizirani pristup nastavnika svakom studentu. To je naša snaga.“, kaže Koraca.

Studij mehatronike na Veleučilištu je kvalitetan

On je i u svom programu rada posebno naglasio potrebu suradnje Veleučilišta s gospodarstvom i javnim sektorom, te potrebu jačanja uloga vanjskih dionika vezano uz pitanje razvoja praktičnih kompetencija. „Trenutno smo u fazi izrade strategije razvoja Veleučilišta koje će nam upravo ispitati potrebe, te definirati strategiju razvoja u programskom i kadrovskom smislu. Istri je potrebno Veleučilište koje će pratiti trendove u obrazovanju, tehnologiji, znanstvenoj i stručnoj djelatnosti, odnosno Veleučilište koje će biti u mogućnosti podržati razvojne ciljeve definirane u strateškim dokumentima. Vjerujem da takvo Veleučilište možemo postati“, zaključuje dekan Daglas Koraca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter