VISOKOŠKOLSKO OBRAZOVANJE

ISTARSKO VELEUČILIŠTE STUDENTIMA OSIGURAVA KONKURENTNOST NA TRŽIŠTU RADA Koraca: Prepoznali smo potrebe tržišta i prilagodili im naše studijske programe

Istarsko veleučilište ima resurse i predispozicije postati lider visokoškolskog obrazovanja osobito u području postojećih studijskih programa, dok je cilj Veleučilišta privući studente iz cijele Hrvatske, ali i iz regije. Te planove temeljimo na visokoj kvaliteti obrazovanja koju nudimo, dobroj geolokaciji Veleučilišta, ali i mogućnosti zaposlenja nakon završenog obrazovanja, kaže dekan Istarskog veleučilišta dr. sc. Daglas Koraca

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


"Želimo unaprijediti Istru u znanstvenom i stručnom smislu, te stvoriti regiju znanja, a Istarsko veleučilište je u tom procesu jedan od ključnih dionika", kaže dekan dr. sc. Daglas Koraca započinjući priču o programskim i razvojnim planovima ove visokoškolske ustanove kojoj je osnivač Istarska županija.

Značaj i važnost Veleučilišta za Istarsku županiju i Grad Pulu su ogromni, kaže on, i to zato što ono predstavlja institucionalnu bazu visokoškolskog obrazovanja u kojoj se stvara i prenosi znanje na buduće generacije u području strukovnog obrazovanja.

Nova razvojna strategija

Posljednjih mjeseci na Istarskom veleučilištu intenzivno se radilo na podizanju kvalitete obrazovanja u sklopu čega je napravljena nova razvojna strategija koja prati gospodarsku situaciju i trendove, odnosno potrebe na tržištu rada. Osnovan je Centar za podršku i karijerno savjetovanje studenata, uvedena je digitalizacija svih administrativnih poslova, a ojačana je i prekogranična suradnja, Erasmus+. Pripojenjem Centra za istraživanje Metris značajno su ojačani laboratorijski i znanstveno-nastavni kapaciteti te osigurani uvjeti za upis Veleučilišta u upisnik znanstvenih organizacija. Sve nabrojano ojačalo je kvalitetu nastave, a nastavni programi prilagođeni su studentima i potrebama na tržištu rada.

- Istarsko veleučilište ima resurse i predispozicije postati lider visokoškolskog obrazovanja osobito u području postojećih studijskih programa, dok je cilj Veleučilišta privući studente iz cijele Hrvatske, ali i iz regije. Te planove temeljimo na visokoj kvaliteti obrazovanja koju nudimo, dobroj geolokaciji Veleučilišta, ali i mogućnosti zaposlenja nakon završenog obrazovanja, kaže Koraca.

Daglas Koraca, dekan Veleučilišta (Snimio Duško Marušić Čiči)

Pojašnjava kako Veleučilište stvara partnerske odnose s vodećim tvrtkama u regiji s kojima ima potpisane ugovore o suradnji te na taj način studentima omogućuju odrađivanje praktične nastave i stjecanje praktičnih znanja u izrazito povoljnim uvjetima i na visokoj razini.

- Od izuzetne važnosti je, uz kvalitetnu teorijsku podlogu, studentima omogućiti i stjecanje praktičnih znanja. Naš cilj, koji smo uspjeli ostvariti, je stvaranje partnerskih odnosa s brojim tvrtkama i udrugama u regiji, a koje su lideri u svom području. Riječ je o tvrtkama kao što su Infobip, TDR, Jadran - galenski laboratorij, HEP, Duran, Carel Adriatic, Tri M, Eurotrade, Aluflexpack, Sipro i drugi. Stvaranjem tih partnerskih odnosa omogućili smo studentima stjecanje praktičnih znanja visoke kvalitete. Jedino ovakvim pristupom studentima možete garantirati konkurentnost na tržištu rada, a ujedno stvarati kvalitetan kadar, mlade ljude koji mogu zadovoljiti potrebe tržišta i gospodarstva, ističe dekan Koraca.

Važan dio je praktična nastava

- Osim suradnje s tvrtkama i udrugama, svakako moram spomenuti i pripajanje Centra za istraživanje Metris, čime je ostvaren veliki skok u kvaliteti. Naime, i tu je Veleučilište steklo nove laboratorijske kapacitete gdje će studenti odrađivati praktični dio nastave na kolegijima u području sastava, čvrstoće, tehnika i karakteristika materijala. Također, moram istaknuti da su kolegiji koncipirani na način da se sa studentima radi u malim skupinama te na taj način omogućavamo kvalitetniju nastavu, bolji odnos kolega studenata i profesora, stvaraju se predispozicije za interaktivniju nastavu. Pozivamo sve studente da se upišu na naše Veleučilište i postanu dio našeg tima, a sebi osiguraju znanje, vještine i konkurentnost na tržištu rada!, ističe dekan Koraca.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Pripajanjem Centra za istraživanje Metris, osim laboratorija, Istarsko veleučilište je dobilo i novi, snažniji, kadar kojim je znatno ojačana kvaliteta nastave. Stekli su, naglašava dekan, potrebne uvjete za obavljanje znanstvene djelatnosti te su u AZVO poslali dokumentaciju za upis Veleučilišta u upisnik znanstvenih organizacija.

- To je svakako veliki iskorak u kvaliteti koji će nam omogućiti provedbu znanstvenih istraživanja, jaču suradnju sa znanstvenim institucijama u regiji i aplikaciju znanstvenih projekata na buduće natječaje, kaže Koraca.

Pripajanjem Centra za istraživanje Metris studenti će tu odrađivati praktični dio nastave (Snimio Milivoj Mijošek)

Povećani su i prostorni kapaciteti s novih tri tisuće kvadrata gdje planiraju jačanje znanstveno-nastavne djelatnosti i širenje Veleučilišta. Ojačana je projektna aktivnost pa trenutno provode šest vrijednih EU projekata, a osnovan je i Ured za projekte kojim će ojačati buduća aktivnost u tom području.

- Osim što studentima nudimo visoku kvalitetu nastave, mogućnost stjecanja praktičnih znanja i interaktivni pristup nastavi kroz male grupe studenata, cilj Veleučilišta je biti partner kolegama studentima od upisa pa sve do završetka obrazovnog procesa. Upravo zbog toga osluškujemo potrebe naših studenata pa je tako osnovan Centar za podršku i karijerno savjetovanje studenata, oformljena je biblioteka, uvedena je digitalizacija financijskog i uredskog poslovanja, ojačana je prekogranična suradnja po Erasmus+ programu. Također, kako bi održali visoku kvalitetu nastavnih procesa, uspostavljen je i adekvatan unutarnji sustav kontrole kvalitete kojim kontinuirano pratimo i jačamo kvalitetu nastave. U planu je daljnje širenje Veleučilišta, kako u prostornom smislu uređenjem novih prostorija, tako i u vidu otvaranja novih studijskih programa u budućnosti. Pri tome ćemo svakako pratiti potrebe tržišta, zaključuje Koraca.

Upisi u novu akademsku godinu

"Jesenski upisni rok traje do 16. rujna, a studenti mogu upisati preddiplomski stručni studij Mehatronika i specijalistički diplomski studij Kreativni menadžment u procesima te s našim nastavnicima, uz vrhunske laboratorijske kapacitete i praksu u najboljim tvrtkama u regiji, steći potrebna suvremena znanja za daljnji napredak", kaže dekan Veleučilišta dr. sc. Daglas Koraca.

*Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter