DANAS SASTANAK U GRADSKOJ PALAČI

NITKO NIŠTA NE ZNA: Stanari samačkih hotela sele u Dom "Sveti Polikarp"?

Iz Grada kažu da su obišli "Sv. Polikarp" da bi utvrdili kapacitet te ustanove. Razgovori o potencijalnoj mogućnosti smještaja traju, a konačna odluka o tome donijet će se nakon što se utvrde sve činjenice vezane uz kapacitete prihvata i smještaja ljudi, ističu iz gradske uprave

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Dom "Sveti Polikarp" (Snimio Danilo Memedović)

Dom "Sveti Polikarp" (Snimio Danilo Memedović)


Nakon što je samačke hotele u vlasništvu poduzeća Uljanik standard u Balotinoj i Kovačićevoj ulici u Puli preuzeo novi vlasnik koji planira njihovo skorašnje zatvaranje, postavlja se pitanje gdje će se smjestiti trenutni stanari tih domova. Sastanak o toj temi s novim je vlasnikom gradonačelnik Filip Zoričić najavio danas. Podsjetimo, u tim domovima koji su u izrazito lošem stanju živi velik broj korisnika socijalne pomoći i umirovljenici koji mjesečni najam za sobu plaćaju 1.260 kuna. Sadašnji vlasnik, poduzetnik Ilija Lovrić koji je poduzeće Uljanik standard kupio za svega 20 milijuna kuna, u posljednjem je intervjuu za naš list kazao da će se jedan dom, onaj u Balotinoj ulici, zatvoriti 1. travnja a potom i srušiti, a da će se drugi adaptirati i nastaviti s radom još neko vrijeme.

Tvrdi da je zgrada u Balotinoj ulici koja datira iz 1956. godine statički neispravna i više nije upotrebljiva, a time, kaže, predstavlja veliku opasnost za stanare.

Lovrić kao potencijalno stambeno rješenje za stanare ovih hotela vidi Dom za starije i nemoćne osobe "Sveti Polikarp". Istaknuo je da ta ustanova ima dovoljno kapaciteta za smještaj svih stanara te da je s nadležnima iz "Polikarpa" već i razgovarao o mogućnosti preseljenja, no napominje da se čeka pomoć Grada.

Kad je riječ o mogućnosti smještaja tih osoba u "Polikarp", ravnateljica te ustanove Martina Milovanović-Kliman ostala je suzdržana.

Na naš upit o mogućnostima smještaja tih osoba, iz Komunalne palače odgovaraju da su predstavnici Grada, nakon inicijalnog sastanka održanog lanjskog prosinca, prije nekoliko dana obišli "Sveti Polikarp" radi izvida postojećih kapaciteta te ustanove.
Odgovornost vlasnika

Razgovori o potencijalnoj mogućnosti smještaja su u tijeku, te će se o tome donijeti konačna odluka nakon što se utvrde sve činjenice vezano za kapacitete prihvata i smještaja ljudi, ističu iz gradske uprave.

Podsjetimo, u razgovoru održanog u prosincu u kojem su sudjelovali Lovrić, novi vlasnik Uljanik standarda, gradonačelnik Filip Zoričić i njegovi suradnici, gradonačelnik je novom vlasniku rekao da ljudima koji žive u samačkim domovima treba pomoći. Tad je sugerirao da ostanu u tim prostorima ili na nekoj drugoj primjerenoj lokaciji, s čime se novi vlasnik Uljanik standarda složio.

- Činjenica je da su odluke o samačkim domovima isključiva odgovornost novoga vlasnika, a ne Grada. Svakako, Grad Pula će, kao što se iz navedenog može iščitati, pomoći stanarima samačkih domova u skladu s mogućnostima i socijalnom politikom. Te ljude nećemo i ne smijemo pustiti na ulici!, ponavljaju iz Komunalne palače. Napominju da 40-ak stanovnika samačkih domova već ostvaruje neko od prava na teret gradskog proračuna.

Kupnjom Uljanik standarda Lovrić je dobio oko 700 stanova u suvlasništvu, 60-tak stanova u vlasništvu, dva samačka hotela, zgradu na adresi Riva 6, Klub Uljanik i još nekoliko manjih zemljišta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter