DANAS

FOTO I VIDEO / NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE OBILJEŽEN U ISTRI: Svaka minuta odnosi 10 posto šanse za preživljenje kod osoba koje su doživjele iznenadni srčani zastoj

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Nacionalni dan hitne medicinske pomoći, koji je na današnji dan 2013. godine proglašen jednoglasnom Saborskom odlukom, obilježen je jutros na pulskoj gradskoj tržnici u organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Pula je jedan od sedam istarskih gradova, uz Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Rovinj i Umag, u kojima je organizator u suradnji s gradskim društvima Crvenog križa te Crvenim križem Istarske županije odlučio pokazati građanima kako mogu naučiti spasiti život.

(Snimio Danilo Memedović)

"Ovom prigodom pokazujemo ljudima osnovno održavanje života odnosno kako mogu nekome pomoći do dolaska hitne, odnosno što učiniti u trenutcima da se netko pred vama sruši, kako mu pomoći u slučaju da hitna medicinska pomoć nije dostupna istoga trenutka. Mi se kao tim možemo u tom trenutku nalaziti, recimo, na drugom kraju grada, a kažu da svaka minuta odnosi 10 posto šanse za preživljenje kod osoba koje su doživjele iznenadni srčani zastoj", izjavio je Claudio Filipović, medicinski tehničar Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Naveo je da su građani uglavnom osviješteni po tom pitanju, ali da je prisutan strah da ne bi nešto krivo učinili.

(Snimio Danilo Memedović)

U Istri je postotak uspješnosti reanimacije 23 posto. Prošle godine je zabilježeno 66 slučajeva oživljenih osoba. U Istarskoj županiji Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije zbrinjava hitna medicinska stanja, koja se dogode izvan bolnice (oko 40 000 pacijenata godišnje). Prema svakom pacijentu se uvijek upućuje prvi raspoloživi tim hitne medicinske službe, koji je educiran i posjeduje svu potrebnu medicinsku opremu, te odmah na mjestu događaja poduzima neophodne hitne medicinske postupke, a u cilju spašavanja života i boljeg ishoda liječenja.

(Snimio Danilo Memedović)

Jedan od mjerljivih pokazatelja rezultata rada Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije je uspješnost reanimacije, jer su laici započeli oživljavanje kod 29 oživljenih osoba do dolaska hitne medicinske pomoći i time ih spasili.

Ukoliko još niste, odvojite malo vremena i pogledajte dirljivu reportažu koja je snimljena volonterski:

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of