Zbrinuto više od 4.800 pacijenata

Istarska Hitna pomoć u lipnju je imala ekstremno velik broj intervencija: NAJMLAĐI REANIMIRANI PACIJENT JE IMAO SAMO 24 GODINE!

Nastavni zavod na hitnu medicinu Istarske županije prošlog je mjeseca imao čak 161 intervenciju dnevno. Najveći broj zbrinutih pacijenata, njih 872, imalo je neku vrstu traume (ozljede, prometne)

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Dr. Gordana Antić / Paklene vrućine opasne su i za mlađe osobe (Snimio Goran Šebelić/Cropix)

Dr. Gordana Antić / Paklene vrućine opasne su i za mlađe osobe (Snimio Goran Šebelić/Cropix)


Nedostatak kadrova, natječaji na koje se nitko ne javlja, opterećenost hitnog prijema. Sve su to problemi koji su nedavno aktualizirani vezano za rad Objedinjenog hitnog bolničkog trakta pulske Opće bolnice. A o tome kakva je situacija na terenu, i to na području cijele Istre, te o kakvim je intervencijama riječ, pitali smo dr. Gordanu Antić, ravnateljicu Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

U siječnju 3.063, u ožujku 2.722 pacijenta

Što se tiče intervencija u ekstremno toplom lipnju, Nastavni zavod na hitnu medicinu zbrinuo je ukupno 4.832 pacijenta, odnosno 161 dnevno: 872 pacijenta imala su neku vrstu traume (ozljede, prometne), 263 pacijenta zbog različitih krvožilnih bolesti te 23 pacijenta s akutnim koronarnim sindromom. "Za usporedbu, u ožujku smo zbrinuli 2.722 pacijenta, a u siječnju 3.063 pacijenata. U odnosu na ožujak, to je povećanje od čak 76 posto, a s obzirom na siječanj 58 posto", navela je Antić.

Što se tiče reanimacija, podaci Nastavnog zavoda za hitnu medicinu pokazuju da je ove godine bilo 125 reanimacija, od čega samo u lipnju njih 34. "Najmlađi reanimirani pacijent je imao 24 godine", navodi Antić.

Visok tlak, bolovi u prsima…

Ravnateljica istarske hitne pojasnila je i koji su najčešći razlozi zbog kojih ljudi zovu hitnu pomoć.

"Najčešće nas pozivaju zbog visokog tlaka, bolova u prsima, vrtoglavice, opće slabosti, različitih nezgoda na plažama, prometnih nesreća, utapanja, alergijske reakcije, moždanih udara".

Od konkretnih preporuka ljudima, s obzirom na ove zaista vrlo visoke temperature zraka, doktorica Antić je građanima uputila apel.

"Potrebno je rashladiti prostor i od 10 do 17 sati ne izlaziti van, ako je moguće. Treba piti dovoljno tekućine, lagano se odjenuti, koristiti pokrivalo za glavu, kreme za zaštitu, ne ulaziti u more odmah po dolasku na plažu i punog želuca. Važno je misliti na starije i nemoćne, posjetiti ih i pomoći im u nabavci hrane te provjeriti sa obiteljskim liječnikom kako tablete koje se kronično uzimaju djeluju na velikoj vrućini. Ne ostavljati djecu, starije osobe i kućne ljubimce u autu", naglasila je Antić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom