veliki društveni problem

FOTO I VIDEO / Dan borbe protiv nasilja nad ženama: "Nasilje je sve brutalnije i sve je više ubijenih žena"

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


Tradicionalnim mimohodom koji je započeo na Forumu, a završio na Portarati, u Puli je danas obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Sigurne kuće Istra.

"Crni baloni, transparenti i ovaj tradicionalni pulski mimohod, simboli su i znakovi kojima Sigurna kuća Istra obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. I nakon 23 godine, kada je proglašen Nacionalni dan u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom sudu tijekom brakorazvodne parnice, nažalost, svjedočimo eskalaciji obiteljskog nasilja koje je sve brutalnije i u sve većem broju ubijenih žena od ruku obiteljskih nasilnika i zlostavljača", istaknula je koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul.  

"Pozdravljamo najavljene izmjene Kaznenog zakona koje će ukinuti neučinkovitu mjeru zabrane približavanja žrtvi i nasilnicima od kojih postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela nasilja u obitelji i umjesto toga odrediti zatvorsku kaznu", rekla je Černjul.

Naime, u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 11 žena, od njih tri u Istri i to najčešće od ruke bliskih osoba odnosno bračnih ili izvanbračnih partnera. "Nažalost, među ubojicama ima i sinova, pa čak i unuka", rekla je Černjul podsjetivši i na nacionalne podatke. Prema njima, prošle je godine ubijeno 11 žena, 2020. godine njih 14, a zadnjih 20 godina čak 398 žena postalo je žrtvom nasilja sa smrtnim posljedicama. U Istri je u zadnjih 20 godina od bliskih osoba život izgubilo 18 žena.

Opširnije u sutrašnjem tiskanom izdanju Glasa Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum