PULA

Pula: Mimohod za Dan borbe protiv nasilja nad ženama, pušteni crni baloni

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na mimohodu u povodu nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama, održanom u četvrtak u Puli, sudionici su nosili natpise s porukama protiv nasilja, a na Trgu Portarata u zrak su pušteni crni baloni, po jedan za svaku ubijenu ženu prošle godine.  

Mimohod je održan u organizaciji Sigurne kuće Istra, koja je od svojeg osnutka 2006. godine prerasla u iznimno važnu i potrebnu instituciju koja pomaže ženama žrtvama nasilja.

"Trendovi porasta nasilja nad ženama pokazuju da se nasilnicima i dalje ne šalju adekvatne poruke. Sigurna kuća djeluje u Istri punih šesnaest godina i stalno ukazuje na problem porasta nasilja nad ženama, a premda se puno piše i razgovara o ovom društvenom problemu, čini se da to ipak nije dovoljno", rekla je voditeljica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul, dodajući kako je nasilnik najopasniji u trenutku kada je napušten. Nažalost, istaknula je, puno se radi sa žrtvom, a s nasilnikom ne radi nitko.

"Svjedočimo eskalaciji obiteljskog nasilja. Često u našoj zemlji čujemo frazu: 'Neka institucije rade svoj posao.' U vezi s obiteljskim nasiljem institucije ili ne rade ili loše rade svoj posao, a upravo zbog toga građani imaju sve manje povjerenja u njih, u njihov rad i učinkovitost", poručila je Černjul govoreći okupljenim građanima.

Podsjetila je kako je u osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj ubijeno jedanaest žena, od kojih tri u Istri, a među ubojicama su, osim partnera, i sinovi i unuci. Pozvala je sve žene da na vrijeme prijave svaku sumnju u obiteljsko nasilje jer se time, kako je rekla, "sprječava potencijalno ubojstvo nevine žene".

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini