CEROVLJE

Načelnik Općine Emil Daus o poslovnim planovima i kapitalnim investicijama za ovu godinu AMBICIOZNO ZA TAKO SKROMNU SREDINU


Načelnik Općine Cerovlje Emil Daus od početka godine živi na relaciji Cerovlje - Zagreb i to zato jer je kao zastupnik u Hrvatskom saboru zamijenio stranačkog šefa Borisa Miletića. Tako trenutno dužnost općinskog načelnika obavlja volonterski, a zahvaljujući dobrim suradnicima općinska uprava, kaže, dobro funkcionira. Tijekom protekle godine Općina je napominje Daus redovno podmirivala troškove proračunskih korisnika, sufinancirala rad subjekata i institucija od šireg značaja, financijski pratila socijalne programe, kao i ostale potrebe mještane, posebno ranjivih skupina.

legalizacija nekoliko društvenih domova

Od javne infrastrukture ističući adaptaciju Društvenog doma u Cerovlju, realiziranu u suradnji s Istarskom županijom, koja je bila partner i u sufinanciranju rada Kuće fresaka, te pri obnovi zaštiti istarske materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Daus posebno ističe Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod koji godinama pomažu očuvanju kulturne baštine našeg kraja.

- Tako su tijekom prošle godine uspješno sanirana najveća oštećenje na crkvi Sv. Vida u Pazu, na kojoj se i ove godine nastavljaju radovi na statičkoj konsolidaciji objekta, a nastavit će se i s konzervatorskim radovima na samom objekt, kao i na obližnjem kaštelu, kaže Daus. Nastavlja se također s restauracijom i konzervacijom fresaka u crkvici sv. Marije od lokve u Gologorici. Vrijedi istaći kako je prošle godine započeo višegodišnji program restauracije fresaka u crkvi sv. Roka u Draguću.

Provedena je legalizacija nekoliko društvenih domova, a realizirana je i prva faza radova na uređenju središnjeg trga u Grimaldi. Uz to obnovilo se i nekoliko dionica nerazvrstanih cesta.

- No, investicija koja je po svom iznosu obilježila kraj prošle godine i početak ove je rekonstrukcija nerazvrstane ceste Zajerci – Draguć u iznosu nešto manjem od pet milijuna kuna. Završetak radova se očekuje tijekom ovog proljeća, a financiranje je osigurano putem EU sredstava, kaže Daus.

Etapna obnovi Kalvarije u Pazu

U tijeku je i provođenje natječaja za pružanje energetske usluge u uštedi električne energije u javnoj rasvjeti općine Cerovlje, čime će se postojeće svjetiljke u potpunosti zamijeniti novima i to onima LED tehnologije, a u sklopu tog projekta postavit će se nove na mjestima na kojima nedostaju.

Nakon višegodišnjeg očekivanja, ove će se godine pristupiti etapnoj obnovi Kalvarije u Pazu, a nastavit će se sufinanciranje aktivnosti Kuće fresaka u Draguću i sanacije drugih objekata kulturne baštine. Dinamika i opseg radova najviše će ovisiti o mogućnosti sufinanciranja projekata iz vanjskih izvora financiranja, što je i do sada bila praksa Općine Cerovlje.

Tijekom ove godine nastavit će se nekim manjim, ali važnim radovima, poput obnove autobusnih stajališta za školske autobuse i uređenje sportskih objekata. No, ono na što su Daus i njegova uprava posebno fokusirani je pokretanje aktivnosti sportskog letjelišta u Cerovlju. Za taj strateško projekt pri kraju je izrada projektne dokumentacije, a kada bude dovršen imat će veliki značaj za razvoj ovog dijela Istre. Jednako je važna i rekonstrukcija lokalne ceste Cerovlje – Lupoglav, koja predstavlja važan alternativni pravac Istarskom cestovnom ipsilonu, a u posljednje ga vrijeme sve češće koristi lokalno stanovništvo, ali i sve veći broj gostiju koji posjećuju Cerovljanštinu.

Novi jedinstveni upravni odjel

- Važnost projekta i spremnost za suradnju pokazali su Bina Istra i Županijska uprava za ceste, a isto očekujemo i od resornog ministarstva. Nakon nekoliko desetljeća čekanja, mještani ovog područja to zaslužuju, ističe Daus. Možda sve to izgleda dosta ambiciozno za tako malu i skromnu sredinu, dodaje Daus, ali sve navedeno je rezultat višegodišnjeg predanog zajedničkog rada s brojnim suradnicima, strateškog osmišljavanja i planiranja područja, kao i odlične partnerske suradnje s Istarskom županijom i mnogim ministarstvima Vlade RH. Pri tomu posebno ističe dobru suradnju Grada Pazin i općine Pazinštine posebno na projektima od zajedničkog interesa. U tomu, kaže, počiva i dobar dio odgovora na pitanje kako uskladiti moje nove dužnosti i obaveze koje imam od kada sam postao zastupnik u Saboru RH s onima koje imam kao općinski načelnik.

- Bez obzira na odlične i sposobne suradnike koje imam u općinskoj upravi, Vijeću i institucijama koje nas prate, činjenica je da sam dobar dio radnog tjedna u Zagrebu. Stoga, kako bi mogli nastaviti s razvojem općine Cerovlje u istom ritmu kao i do sada, u tijeku smo reorganizacije Jedinstvenog upravnog odjela, čime ćemo dobiti veću dinamiku i operativnost, a naši sumještani još kvalitetniju uslugu. Uz njihovu podršku, vjerujem da ćemo u tome uspjeti, zaključuje Daus.(Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini