NA DANAŠNJI DAN

Godine 2008. preminuo najveći hrvatski boksač svih vremena - Mate Parlov

| Autor: Novi List
Mate Parlov

Mate Parlov


Mate Parlov, najveći hrvatski boksač svih vremena, olimpijski osvajač zlatnog odličja za bivšu Jugoslaviju, umro je u Puli 29. srpnja 2008. godine. Mate je govorio tri strana jezika i obožavao recitirati Tina Ujevića.

Mate Parlov slavni je hrvatski boksač koji je u karijeri osvojio sva moguća najsjajnija odličja, jedini koji je najveće dosege vezao u amaterskom i profesionalnom boksu. Olimpijski, svjetski i dvostruki europski amaterski prvak u poluteškoj kategoriji te europski i svjetski profesionalni prvak, čime je bio prvi boksač iz socijalističkih zemalja koji je osvojio profesionalnu svjetsku titulu. Usto je na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu, gdje je predvodio reprezentaciju kao izbornik, postigao najbolje rezultate jugoslavenskog sporta, njegovi boksači vratili su se sa zlatom, srebrom i dvije bronce.

Mate Parlov već za života postao je, uz Arenu i Uljanik, simbol Pule, a proglašen je i najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

U amaterskoj karijeri imao je ukupno 310 mečeva uz samo 13 poraza. Tijekom svoje amaterske karijere, Parlov je bio osam puta prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji, pet puta prvak Balkana, dvaput prvak Europe, te svjetski amaterski prvak na prvom svjetskom prvenstvu održanom 1974. godine u Havani. Osvojio je dvaput nagradu Zlatne rukavice. Sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. gdje je osvojio zlatno odličje u poluteškoj kategoriji. Kao profesionalac Parlov je imao 29 borbi: 24 pobjede, 3 poraza i 2 neriješene borbe. U profesionalnoj karijeri osvojio je 1976. godine naslov europskog prvaka u poluteškoj kategoriji i naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji po WBC-u 1978. godine.

Njegov posljednji dodir s boksom bio je na Olimpijskim igrama 1984. godine gdje je imao ulogu jugoslavenskog izbornika. Na tim su olimpijskim igrama jugoslavenski boksači postigli svoje najbolje rezultate ikada: jedno zlato, jedno srebro i dvije bronce.

Nakon završetka svoje aktivne boksačke karijere živio je u Fažani pokraj Pule, daleko od športa i javnog života. Vodio je vlastiti kafić "Mate" u Puli. U ožujku 2008. godine dijagnosticiran mu je rak pluća. Preminuo je četiri mjeseca kasnije, 29. srpnja 2008. godine. Mate Parlov pokopan je 31. srpnja 2008. godine na Gradskom groblju u Puli. Po općoj procjeni Parlov je bio najbolji hrvatski i jugoslavenski boksač svih vremena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater