AKCIJA KLUBA GEA

Mjesec borbe protiv raka dojke i Dan ružičaste vrpce: NE "ću ben", hodi zajno na pregled dojke!

| Autor: Erika FILIPLIĆ

Ove subote na pulskoj tržnici od 9 do 13 sati bit će uz štand s promotivnim majicama, a sve građane pozivaju da se uključe u humanitarnu akciju "Pregledom do osmjeha" putem njihove web stranice www.geapula.hr, gdje se nalazi prijavnica

Tijekom listopada Klub Gea Pula obilježava Mjesec borbe protiv raka dojke pod sloganom "NE 'ću ben', hodi zajno!". Prisiljeni aktualnom epidemiološkom situacijom, neće organizirati tradicionalnu utrku, već će program ići putem virtualnih mreža. A ako vremenski uvjeti budu zadovoljavajući, ove subote na pulskoj tržnici od 9 do 13 sati bit će uz štand s promotivnim majicama. U slučaju lošeg vremena, to se odgađa za iduću subotu, 10. listopada.

Sve građane pozivaju da se uključe u humanitarnu akciju "Pregledom do osmjeha" putem njihove web stranice www.geapula.hr, gdje se nalazi prijavnica. Uplatom donacije na račun Kluba Gea dobije se majica s ovogodišnjim sloganom akcije koji je nastao u suradnji s brandom Čenta Šinjorina. Sudionici imaju zadatak fotografirati se u svojim aktivnostima, hobijima i podijeliti javno fotografiju na svom Facebook ili Instagram profilu uz hashtag #hodizajno i tagiraju Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula. Početkom studenog žiri sastavljen od promotora i organizatora akcije odabrat će fotografije i nagraditi najbolje autore.

- Cilj nam je ukazati na važnost preventivnih pregleda i samopregleda dojki zato što jedan pregled može spasiti život. Na puno faktora ne možemo djelovati kao što su genetski faktori ili neki drugi, ali na čimbenike da otkrijemo bolest u ranoj fazi možemo. I upravo tim aktivnostima djelujemo da povećamo svijest i da žene što ranije otkriju bolest, jer je tada uspješnost liječenja visoka, kazala je Nataša Vitasović, predsjednica kluba Gea.

foto

U ime tradicionalnog pokrovitelja akcije Grada Pule, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci kazala je da je grad počašćen postojanjem ove udruge koja ženama pruža potporu u teškim trenutcima. "Mi ćemo se također 3. listopada uključiti u akciju osvjetljavanjem kružnog toka u Šijani i naših dizalica u ružičastoj boji koja je simbol ove akcije", kazala je dogradonačelnica.

- Rak dojke je vodeći uzrok prerane smrti kod žena. Četvrtina žena, 25 posto, oboljelih od raka u Istarskoj županiji su oboljele upravo od raka dojke. Godišnje se bolest otkrije u prosjeku u 128 žena, a 47 žena umre zbog ove bolesti. U dobi od 50 do 69 godina oboli godišnje 61 žena, a umre ih 15. Rak dojke može se razviti i kod muškaraca, ali veoma rijetko. Procjenjuje se da će svaka deveta žena u Istarskoj županiji oboljeti tijekom života od raka dojke. Broj oboljelih žena raste nakon 45. godine starosti, ali većina, 80 posto oboljelih ima više od 50 godina. Mogu oboljeti i mlađe žene, u Istri je bilo oboljelih u dobi od 25 godina nadalje, kazala je dr. Danijela Lazarić-Zec, voditeljica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja pri županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Naglasila je da se u sklopu Nacionalnog programa prevencije raka dojke na mamografiju upravo pozivaju žene rođene od 1950. do 1969. godine te ih pozvala da se odazovu. Poziv građanima uputili su i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović te zamjenica župana Sandra Čakić Kuhar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini