ČELNICI IDS-a DANAS U SREDIŠTU EUROPSKE UNIJE

Miletić i Flego hitno otišli u Bruxelles, Jakovčić SPREMAN PREUZETI ODGOVORNOST

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego sastali su se jučer s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, a danas će imati sastanke u središtu Europske unije Bruxellesu. Sa Horvatom su razgovarali o stanju u brodogradilištu Uljanik. Iako su još prošli petak zatražili hitan sastanak s premijerom, on ih još nije primio. Miletić je u nekoliko navrata ponovio da je IDS-u prioritet očuvanje brodogradnje i radnih mjesta, što cijelo vrijeme ističe u javnosti.

Nakon sastanka u Zagrebu ministar Horvat potvrdio je kako je prioritet Vlade isplata plaća do petka te je naglasio kako sve odluke Vlade trebaju biti usklađene s europskom direktivom u segmentu brodogradnje. Miletić i Flego očito su po tom pitanju i dalje skeptični te su poručili da će u to povjerovati tek kada plaće radnicima sjednu na račun te da i treba raditi na dugoročnom rješenju.

Plaće prioritet

Odmah nakon sastanka dogovoren je hitan sastanak u Bruxellesu gdje će danas otputovati vodstvo IDS-a.

"Plaće su trenutno apsolutni prioritet, ali treba naći održivo rješenje koje će prekinuti agoniju radnika i održati brodogradnju. Uspjeli smo dogovoriti sastanak u europskoj krovnoj Udruzi za brodogradnju i zato hitno putujemo u Bruxelles. Ta udruga posjeduje mehanizme, a mi ne želimo sjediti skrštenih ruku i čekati", rekao je Miletić, potvrdivši da će razgovarati i s potpredsjednikom Europskog parlamenta.

Naglasio je da opstojnost brodogradnje dugoročno ovisi o stavu Europske komisije prema toj djelatnosti, pozvavši Vladu neka izloži konkretan plan za spas Uljanika i brodogradnje. Kaže da će se na sjednici Vlade u Puli, zakazanoj za 13. rujna, govoriti o budućnosti brodogradnje, a očekuje se da bi na dnevnom redu mogla biti i uspostava Jamstvenog fonda. Flego je pak istaknuo da je ključno zadržati brodogradnju kao stratešku granu gospodarstva u Hrvatskoj.

"Zato država mora osigurati Jamstveni fond kako bi brodogradnja mogla biti dugoročno održiva i profitabilna. Na taj način ćemo očuvati i što veći broj radnih mjesta", rekao je Flego.

(PIŠE Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum