ANTONJA NA SJEVERU:

Maškare Jedinstvo u buzetskom naselju Most objesile pusta, pilota pod imenom Nemeže OSTAO BEZ NOVCA I AVIONA PA ZAVRŠIO NA STUPU SRAMA


Pust Nemeže, pilot koji je za tisuću kuna jeftino kupio izraelski F-16, ostao je bez kuna i aviona i završio na stupu srama. Presudile su mu na blagdan Sv. Antona ili Antonju maškare Jedinstvo koje su ga već tradicionalno uz pomoć autoplatforme objesile u naselju Most, na mostu iznad najduže istarske rijeke Mirne. Krivac za sva zla koja su zadesila malu zemlju za velike afere visjet će do Pepelnice dok mu maškarani puk ne presudi na lomači. Optužnica je već napisana, a Nemeže je proglašen krivim.

Omiljena tema maškarane povorke

Moguće je da bi se ipak mogao dočepati toliko željene eskadrile borbenih aviona i to na pusnu nedjelju na Buzetskom karnevalu jer nekako je za očekivati da bi upravo to mogla biti omiljena tema ovogodišnje maškarane povorke na Trgu Fontana u Buzetu.

Neslužbena vladavina maškara već po tradiciji započela je na Antonju, zahvaljujući maškarama Jedinstvo, jednoj od najvećih tradicijskih grupa maškara koja od 1982. godine u kontinuitetu objedinjuje dvjestotinjak mještana iz dvadesetak naselja i sela od Mosta do Prodani i Svetog Donata, uključujući goste iz susjednih područja.

Službeno Buzetski karneval započinje danas, u 13 sati, ceremonijalom primopredaje vlasti maškarama i podizanjem pusta u Sovinjaku, čije su maškare ujedno i ovogodišnji domaćini.

Središnji događaj Buzetskog karnevala je veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana koji će se održati 3. ožujka na pusnu nedjelju i okupiti osam velikih grupa s buzetskog područja s brojnim manjim skupinama, kao i gostujuće grupe. Očekuje oko tisuću maskiranih sudionika i kilometarske kolone alegorijskih kola.

Glavna fešta na pusni utorak

Maškarani mimohod počinje u 13.30 sati na Trgu Fontana gdje će se izmjenjivati i predstavljati maškarane grupe, tradicionalne maske poput pusta, Ćića i Ćićke, maškara u bijelo, ali i maškaranih grupe koje će obraditi svakodnevne teme. Peto godišnje doba, kako ga mnogi nazivaju, predstavlja svijet mašte, ali i kritičke realnosti.

Predviđeno je održat i nekoliko maskenbala, a na pusni utorak 5. ožujka, na Trgu Fontana očekuje se jutarnji maškarani mimohod polaznika Dječjeg vrtića "Grdelin" i učenika Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja". Vladavina maškara završava u srijedu 6. ožujka tradicionalnom Igrom na ruh koja se igra na cesti od Sv. Ivana do Mosta i spaljivanjem pusta na Mostu.

Buzetske maškare održat će se pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, te u organizaciji i suorganizaciji buzetske Turističke zajednice, Pusnog odbora, mjesnih odbora, Dječjeg vrtića "Grdelin", Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", gradskog komunalca "Park" i MO Buzet.( Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater