PULA

Lijep oproštaj maturanata Medicinske škole U 21 godinu potrebitima darivali 3.360 kilograma brašna!

| Autor: Duška PALIBRK
Mladi medicinari u lijepoj i humanoj akciji - donacija predana Crvenom križu

Mladi medicinari u lijepoj i humanoj akciji - donacija predana Crvenom križu


Osim što će brašno biti podijeljeno potrebitim obiteljima s područja grada Pule, važna je i poruka koju ovime upućuju vršnjacima - zadnjeg dana nastave ne prosipajte brašno po sebi i gradskim ulicama, već pomozite sugrađanima

Jučer su maturanti Medicinske škole u Puli, učenici 4.b i 5.a razreda, buduće medicinske sestre i tehničari te fizioterapeutski tehničari pulskom Gradskom društvu Crvenog križa donirali 280 kilograma brašna. Tradicionalna je to akcija mladih pulskih medicinara, koja traje evo punu 21 godinu i do sada su pulskom Crvenom križu, odnosno građanima u potrebi, darivali ukupno 3.360 kilograma brašna.

Lijep je to i human običaj kojim se mladi medicinari opraštaju od svog srednjoškolskog doba. Svake godine maturanti se sami organiziraju, prikupe određenu količinu novca, odu u kupovinu i vrijednu donaciju dovezu do sjedišta Crvenog križa. Osim što će brašno biti podijeljeno potrebitim obiteljima s područja grada Pule, važna je i poruka koju ovime upućuju vršnjacima - zadnjeg dana nastave ne prosipajte brašno po sebi i gradskim ulicama, već pomozite sugrađanima u potrebi. Na primopredaji, uz učenike, jučer su bile i njihove razrednice Danijela Panić i Sanja Sobol te Ljiljana Rotar, školska pedagoginja, inicijatorica i koordinatorica akcije.

Danas će, službeno zadnji dan nastave za maturante, kažu nam mladi medicinari, proslaviti sa svojom ekipom, družeći se negdje uz more. Ove godine maturantima je bilo posebno teško, prvo štrajk prosvjetara pa koronavirus, niti su imali normalnu nastavu, niti vremena za druženje s razrednim kolegama s kojima se upravo opraštaju.

Chiara Colarić iz Pazina, učenica 4.b razreda koja završava za fizioterapeutskog tehničara i sprema se na studij, kaže da se s prijateljima iz razreda tek nedavno srela, nakon tri mjeseca korona-pauze, na predaji završnih radova.

- Bila je to godina kada smo trebali najviše pomoći od profesora. Oni su dali sve od sebe, ali nam je dosta teško i zahtjevno bilo ovo vrijeme virtualne nastave. I rokovi su kratki, matura je ove godine prije nego inače, a onda neke čekaju i prijemni ispiti, kako na kojem faksu. Nismo imali ni maturalnu večer, a trebala je biti ove subote, ali smo se dogovorili, ako Stožer popusti mjere, da ćemo napraviti barem neku večeru s roditeljima negdje na otvorenom. Da imamo neki doživljaj budući da nema ni norijade. Koliko čujem, Grad Pula bi krajem lipnja možda organizirao nešto u zamjenu za norijadu, kaže Chiara.

Prvi joj je izbor studij fizioterapije u Rijeci, a kako je, kaže, tu dosta teško "upasti", zainteresirana je i za marketing pa je druga opcija studij digitalnog marketinga u Zagrebu. Radno mjesto u pulskoj bolnici, pak, prvi je izbor Matea Sliškovića, učenika 5.a razreda koji završava za medicinskog tehničara.

- Oduvijek sam želio raditi taj posao i učenička praksa na raznim odjelima pulske bolnice potvrdila mi je da sam dobro izabrao. Volim taj rad s ljudima. Iduće godine planiram upisati studij sestrinstva na pulskom Sveučilištu, možda studirati uz rad, to su tri pa dvije godine, kaže Mateo. Njemu je virtualna nastava dobro legla, kaže da su se brzo prilagodili i nastavnici i učenici, i da nije bilo nikakvih problema. Dobro je, dodaje Mateo, da su barem bili na maturalnom putovanju prije početka ove završne, na mnoge načine turbulentne školske godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater