VRIJEDNI MATURANTI MEDICINSKE ŠKOLE CRVENOM KRIŽU URUČILI 120 KILOGRAMA BRAŠNA

U 18 akcija medicinari dosad donirali 3,1 tone brašna


I ove godine maturanti Medicinske škole Pula, u zanimanjima medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege i fizioterapeutski tehničar/tehničarka, pulskom Gradskom društvu Crvenog križa donirali su brašno. Danas su u prostorije GD CK Pula donijeli čak 120 kilograma brašna. Uz pedagogicu i koordinatoricu akcije Ljiljanu Rotar te nastavnice stručnih predmeta Kristinu Antolović i Sanju Benazić Kliba, odazvale su se i učenice Marta Damjanić, Kristina Čeh, Ena Anić i Maja Blagojević, a donaciju je preuzela Jelena Rupčić, voditeljica mladeži CK Pula.

Kako su pritom istaknuli, maturanti Medicinske škole su prije 18 godina prvi u Hrvatskoj pokrenuli akciju "Maturanti, ne bacajmo brašno!" koja je od početnih 50 kilograma dosad prikupila i donirala za potrebite tri tone brašna, a ove godine još tih 120 kilograma.

- Moram istaknuti da se maturanti uvijek rado odazivaju ovoj akciji i nikada nitko nema ništa protiv. Mi im već u prvom razredu govorimo o tome i "usadimo sjeme", tako da svi jedva čekaju kada će i sami biti dio toga. A onda, odjednom i sami su maturanti i prikupljaju brašno i sami se čude kako je vrijeme njihovog srednjoškolskog obrazovanja brzo prošlo. To je kruna njihovog školovanja, iako i tijekom godina sudjeluju u brojnim drugim akcijama, projektima, volontiraju i stalno su prisutni među građanima primjenjujući stečena znanja, rekla nam je prigodno Ljiljana Rotar.

I maturantice nisu krile zadovoljstvo što su dio ove jedinstvene humanitarne akcije koju su pokrenuli upravo medicinari.

- Mi nakon pet, a neki i šest godina ovom akcijom obilježavamo kraj srednjoškolskog obrazovanja. Bliži se kraj iako je bilo svega, bilo je gusto, a sada se zabavljamo u očekivanju završnih ispita, mature, prijemnih ispita… Pa ipak, unatoč svemu tome, sudjelujemo u puno projekata i volontiramo. Brašno koje sada doniramo je simbolično, a smatramo da je bolje donirati ga sugrađanima koji zbog nemogućnosti i teške životne situacije moraju dolaziti po hranu u Crveni križ, nego da se njime gađamo na Norijadi. Mi smo spremili vodene balone, kaže nam Maja Blagojević.

Ena Anić pozvala je sve maturante, prvenstveno medicinare da se i ubuduće drže ove tradicije jer je humana i na taj način pomažu potrebitim obiteljima, ali i sve ostale da im se pridruže jer ništa neće izgubiti od zabave, a donacija uvelike pomaže onima koji nemaju za život.

O tome koliko su ove donacije važne ukazala je upravo Jelena Rupčić iz CK koja je naglasila da će samo ovom donacijom medicinara pokriti potrebe za polovicu mjesečnih paketa pomoći koje spremaju za 200-tinjak obitelji s područja Puljštine.

- U svakoj vrećici pomoći nađe se, dakle, brašno, tjestenina, keksi, juhe u vrećici, kava, riža, palenta, mesne konzerve, povrće u konzervi… a u drugoj vrećici su higijenske potrepštine za cijelu obitelj poput deterdženta za robu, za suđe, četkica i paste za zube, sapuna. Mi ih podijelimo potrebitim obiteljima kojih je sada 200-tinjak, i svake ih je godine sve više. Tijekom ljeta se broj malo i smanji, vjerojatno zbog sezonskih poslova, a ujesen se vraćaju i uvijek u malo većem broju. Nema pravila, ima i starih, ali sve više i mladih obitelji gdje su ljudi ostali bez posla, koji ne mogu vraćati kredite, koje su stisnule ovrhe. Ima svega, istaknula je Rupčić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum