NAJNOVIJEU GLASU ISTRE NA DANAŠNJI DAN PRIJE 32 GODINE

KRIZA 80-IH: OBUSTAVA RADA U PULSKOJ ASTRI, NESTAŠICE MESA NA BUJŠTINI. U Puli lijekove tražili iz Beograda i Zagreba

| Autor: Zoran ANGELESKI

Već se događalo da su prvi mjeseci kalendarske godine kritični za proizvođače lijekova pa je pulska ljekarna Centar, računajući na nastale probleme s osiguravanjem deviza za uvoz komponenti za proizvodnju lijekova, naručivala pravovremeno veće količine * Nakon što je savezna vlada tih dana podigla cijene mesa, na Bujštini se tek sporadično moglo doći do junetine, zahvaljujući Mesoproduktu koji je snabdijevao mesom iz svojih štala

Taj dan nije zauzeo neko osobito mjesto u kalendarima. Tog utorka 17. ožujka 1987. godine, prvi put u Argentini, na stadionu Ferro u Buenos Airesu, nastupila je grupa The Cure (audio snimka dostupni je na youtubeu). Zanimljivo je da će ovaj sastav predvođen Robertom Smithom, nakon desetogodišnje studijske pauze, za tri mjeseca kao headlineri nastupiti na InMusic festivalu u Zagrebu.

Iako iz današnje perspektive tehnološkog dosega izgleda smiješno, treba ipak reći da je na današnji dan prije 32 godine izašao IBM-ov PC-DOS 3.3 verzija, a premda je u nazivu skraćenica za "personal computer", tada se dominantno koristio u poslovne svrhe.

Vijesti na lokalnoj razini jasno su ilustrirale krizu, pojam koji na ovim prostorima, umjesto kratkog, prijelomnog vremenskog razdoblja, podrazumijeva gotovo trajno stanje. I tada su, kao i danas, jedino pozitivne vijesti bile one turističke, pa se onomad navodilo da su naše turističke agencije u Danskoj prodale deset posto više aranžmana nego li u isto vrijeme godinu ranije, u Velikoj Britaniji osam posto više, u Francuskoj 20, a u Švicarskoj 15 posto više. No, zaostajalo se za pet do sedam posto u aranžmanima za najvažnije njemačko tržište.

Što s otpuštenim radnicima?

Jedan je tekst bio naslovljen "Što s otpuštenim radnicima?", a ticao se 19 otpuštenih građevinskih radnika porečke radne organizacije "Jože Šuran", nakon njene likvidacije. Za neke se planirala prijevremena mirovina, tim više što je među njima bilo dosta invalida.

Nakon što je savezna vlada tih dana podigla cijene mesa, smatrajući da će ga tako biti dovoljno, to se očekivanje na području Bujštine nije obistinilo. Tek se sporadično moglo doći do junetine, i to zahvaljujući lokalnom Mesoproduktu koji je stanovništvo snabdijevao mesom iz svojih štala. U vlastitim kapacitetima godišnje je ova domaća firma tada tovila 4000 grla. Nekad je stočni fond na Bujštini brojao 12 tisuća grla krupne stoke, a tada, u proljeće 1987. godine, jedva 1.600.

Razlozi su se tražili u izostanku veće proizvodnje mesa s otvorenih ispaša, iako su na tom području postojale velike površine pašnjaka. No, kako se tada pisalo, takvu stoku nema tko čuvati kad je riječ o kooperantima, a u društvenom sektoru problem je nastajao u ljetnim mjesecima kada su pašnjaci posve suhi.

Drugi je tekst informirao o obustavi štrajka 60-ak radnika u pulskoj tvornici obuće Astra. Na obustavu rada odlučili su se nezadovoljni iznosom isplaćene plaće za veljaču. Za povratak na posao zaslužan je bila dogovorena izrada analize poslovanja za prva dva mjeseca 1987. te naknadna isplata razlike ukoliko se utvrde pozitivni rezultati.

Zanimljiva vijest došla je iz slovenskog mjesta Radenci. U tada najvećoj jugoslavenskoj punionici mineralne vode "Radenska" počela je probna proizvodnja i punjenje plastičnih boca mineralnom vodom. Te su 1987. planirali proizvesti pet milijuna plastičnih boca s Radenskom, od čega četiri za domaće i jedan milijun boca za izvoz.

Evo turističke inspekcije

Najveća i najfrekventnija pulska ljekarna Centar nije u ožujku 1987. osjećala deficitarnost lijekova koja je tih mjeseci pogađala ljekarne širom zemlje, bivajući tada dobro opremljenom. Štoviše, pulskoj ljekarni čak su se, kako piše naš list na današnji dan prije točno 32 godine, obraćale ljekarne iz Zagreba, Beograda i drugih gradova s molbom za poneki lijek te se takvim molbama i udovoljavalo.

- Normalno je da se i za Puljane zadržava dovoljna količina lijekova pa se ne može govoriti da "Centar" udovoljava potrebama drugih na štetu svojih građana, piše u tom tekstu. Ova ljekarna nije naručivala lijekove izravno od proizvođača već od drogerija - riječke Medike, pulsko-riječke Farmacije, ljubljanske Kemofarmacije i Salusa, sarajevske Velefarmacije i beogradskog Srboleka. Dobra opskrbljenost pripisana je iskustvu iz ranijih godina.

- Već se događalo da su prvi mjeseci kalendarske godine kritični za proizvođače lijekova pa je ljekarna Centar, računajući na nastale probleme s osiguravanjem deviza za uvoz komponenti za proizvodnju lijekova, naručivala pravovremeno veće količine. Tada je bilo dovoljno vitalnih lijekova, a trenutno su nedostajali Metablen (za glaukom), no umjesto njega izdavao se Pilokarpin. Nedostajućem Kalicoru (za cirkuaciju) nije bilo zamjene.

U Puli je unutar gradske (tada općinske) uprave otvoreno novo radno mjesto pomoćnog tržišnog inspektora koji bi isključivo obavljao kontrolu izdavanja soba turistima. Popunjenje tog mjesta ocijenjeno je kao početak formiranja turističke inspekcije.

Franci u Klubu Istrana

Točno na današnji dan prije 32 godine Klub Istrana u Zagrebu ugostio je Francija Blaškovića i njegovu družinu Gori Ussi Winnetou" s kultnim programom "Beesida eli sida" (formirani 1986.). Dan kasnije nastupio je u zagrebačkom Lapidariju. Ovaj je program inače premijerno predstavljen nešto ranije u zagrebačkom Kulušiću , da bi potom obišao mnoga istarska mjesta, gdje ga je vidjelo i čulo gotovo pet tisuća posjetitelja. Svojevrsnu promociju i priznanje ovaj je program tada dobio u polusatnoj emisiji koja je u Švicarskoj zastupala saveznu televiziju JRT na festivalu televizijskih ostvarenja.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Webcams provided by webcams.travel add a webcam