PLANOVI

JOŠ NEKE ZANIMLJIVOSTI S AKTUALNOG SATA GRADA PULE: Komunalni redari u Puli mogli bi raditi i noću. Čelnici Istre 1961 namjeravaju uložiti šest milijuna eura u četiri terena!

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Današnja sjednica - Snimio Danilo MEMEDOVIĆ

Današnja sjednica - Snimio Danilo MEMEDOVIĆ


Gradonačelnik Filip Zoričić je, odgovarajući na pitanje Marina Lerotića iz IDS-a, otkrio da postoje potencijalni investitori iz Austrije koji bi u Puli htjeli graditi dom za starije. "U portfelju imaju 100 tisuća kreveta. Zainteresirani su za gradnju doma za starije s 200 kreveta, i to iza robne kuće Standa u Šijani, ili u Valdebeku, a moguća je i lokacija kod novih Plodina. Sviđaju im se sve tri pozicije", rekao je.

Mariju Marković Nikolovski (IDS-ISU-Zeleni) je, kako je rekla, Zoričić zbunio spominjanjem novog projekta doma za starije. Upitala je znači li to da se odustalo od dogradnje doma "Alfredo Štiglić" te je posumnjala da će novi dom austrijskih investitora biti i za one sugrađane plićeg džepa.

- Grad i Županija idu zajedno u dogradnju "Štiglića". Što se tiče privatnog doma, on se neće početi graditi dok mi ne postavimo svoje uvjete. Neće to biti luksuzni dom u kojem neće moći biti naši roditelji. Nema šanse da takvo što prođe, kazao je Zoričić.

Mariju Marković Nikolovski je zanimalo i što je s hospicijem koji godinu dana zjapi prazan, na što joj je Zoričić rekao da će Grad i Županija zajedno opremiti taj prostor, "jer je to naša obaveza".

Pročelnica Elvira Krizmanić Marjanović pojasnila je da je Biskupija investitor, odnosno da ona gradi hospicij. "Kada se izgradi i opremi, troškove funkcioniranja snosit će u jednaka tri dijela Grad, Županija i Biskupija", zaključila je tu temu.

Ivana Mohorović s Nezavisne liste Filipa Zoričića započela je s temom Marsovog polja, a na nju se nadovezao i Lerotić. Nju su zanimali planovi za to područje, dok je IDS-ov vijećnik pitao hoće li se na području Pule graditi nogometni kamp koji je bio predviđen na Marsovom polju.

Zoričić je istaknuo da se sastao s predstavnicima NK Istra 1961 te da im je predložio četiri lokacije za kamp - streljanu, potom sportsku zonu na području Katarina-Monumenti, te Puntiželu. Riječ je redom o državnim zemljištima. Ljudi iz kluba su mu, kako je rekao, otkrili da bi uložili šest milijuna eura u izgradnju četiri igrališta, svlačionica i učionica.

Mohorović je uvjerena da mnogi nisu ni pročitali odluku o zabrani građevinskih radova ljeti, a komentiraju je. Upitala je koji će točno radovi biti zabranjeni te imaju li okolne općine zabranu radova ljeti i funkcionira li tamo građevinski sektor, ili je sve propalo. Pročelnik Robert Stemberger rekao je da se privremena zabrana temelji na zakonu, da okolne općine "sigurno imaju tu zabranu" te da je "činjenica da u turističkim gradovima to smeta".

Massimo Brajuha (IDS) uputio je primjedbu gradonačelniku da je prezentirao prijedlog proračuna, a nije saslušao građane svih mjesnih odbora, na što mu je Zoričić odgovorio da su građani dali stotine prijedloga za proračun te da se sastao sa svim predsjednicima mjesnih odbora. "Nama je rok za predaju prijedloga proračuna 15. studeni, i to smo ispoštovali."

Stemberger je, odgovarajući na pitanje Ane Fonović (Možemo!) o sadašnjem broju komunalnih redara i stvarnoj potrebi, otkrio da se razgovara o uvođenju noćnih smjena za komunalne redare, budući da postoji "veliki problem devastacije grada".

Dušanko Babić (Nezavisna lista Filipa Zoričića) pitao je direktora Pula parkinga Branislava Bojanića o detaljima izgradnje dviju parkirnih kuća u javno-privatnom partnerstvu s tvrtkom Best in Parking. Bojanić je krenuo od stoljeća sedmog, spomenuvši koliko je nekada bilo parkirnih mjesta, a koliko ih je danas, koliko je narastao broj vozila. Potom je detaljno pojasnio projekt koji bi zajednički radili Pula parking i Best in Parking. Jedna parkirna kuća gradila bi se na sadašnjem gimnazijskom igralištu. "Ukopala bi se jedna ili dvije etaže, a na vrhu bi bila sportska dvorana. Druga kuća bi bila na sadašnjem parkingu kod Opće bolnice Pula, gdje trenutno postojeća parkirna mjesta nisu dostatna ni za zaposlenike bolnice. Tamo bi se garaža gradila na pet katova, a na vrhu bi bio helidrom za potrebe bolnice."

Govorio je i o nekim budućim planovima rasterećenja prometa u centru grada. "Na području Vodnjana, stancije Peličeti i na ulazima iz Premanture i Medulina postavljali bi se veliki elektronski panoi koji bi navodili kojim putem turisti mogu stići do optimalnog parkinga." Najavio je i uvođenje kamera na parkiralištima, kojima će se moći nadzirati i promet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter