SHVATITE PSORIJAZU OZBILJNO

I Puljanke zaštitna lica kampanje


"Shvatite psorijazu ozbiljno" slogan je kojim ove godine krovna svjetska udruga oboljelih od psorijaze IFPA obilježava 29. listopad, Svjetski dan psorijaze. Društvo psorijatičara Hrvatske kao član IFPA predstavlja javnozdravstvenu kampanju "Mi možemo sve". Cilj ove javnozdravstvene kampanje je upozoriti i podsjetiti oboljele i širu javnost kako je pravovremena i adekvatna terapija dostupna i visokoučinkovita.

Bez adekvatne, pravovremene i dostupne terapije, oboljeli od psorijaze suočavali su se s nizom problema u partnerskim i obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu. Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo svaki drugi oboljeli trebao je podršku, a kod svakog četvrtog oboljelog, psorijaza je utjecala i na profesionalni život.

Puljanke Nina Vojnić i Inka Marinić te Predrag Strunić i Andrija Dragija godinama se bore s psorijazom i zaštitna su lica ove javnozdravstvene kampanje kojoj je cilj osvijestiti i oboljele i širu javnost kako oboljeli uz terapiju mogu sve. Nina Vojnić primijetila je prve simptome psorijaze u ranoj mladosti, a Inka Marinić već nekoliko godina koristi biološku terapiju koja ih je vratila punoj radnoj sposobnosti te pruža mogućnost ponovnog uživanja u sportskim i društvenim aktivnostima.

Važnost ove kampanje i poruke koju prenosi prepoznali su i poznati hrvatski glumac Amar Bukvić, radijska voditeljica i pjevačica Gina Victoria Damjanović, kantautorica i glumica Elis Lovrić te radijska voditeljica Katarina Moškatelo. Svi oni se slažu kako je sudjelovanje u ovakvim projektima nužno kako bi se šira javnost upoznala s problemima oboljelih, ali i mogućnostima liječenja.

Fotografije je snimila poznata fotografkinja Mare Milin. (V. B.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum