nakon višegodišnjih prijepora

HZMO PREDAO PULSKI DOM UMIROVLJENIKA ISTARSKOJ ŽUPANIJI Otvoren put dogradnji "Alfreda Štiglića"

  Vlada je prošlog tjedna konačno dala suglasnost ravnatelju HZMO-a da bez naknade prenese vlasništvo nad pulskim Domom umirovljenika "Alfredo Štiglić" Istarskoj županiji, kao osnivaču te ustanove. Istom odlukom Vlada je dala suglasnost HZMO-u da bez naknade prenese vlasništvo i suvlasništvo i nad domovima u Raši i Novigradu

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Ilustracija (Borka PETROVIĆ)

Ilustracija (Borka PETROVIĆ)


Nakon višegodišnjih vlasničkih prijepora, Vlada je prošlog tjedna konačno dala suglasnost ravnatelju Hrvatskog fonda za mirovinsko osiguranje da bez naknade prenese vlasništvo nad pulskim Domom umirovljenika "Alfredo Štiglić" Istarskoj županiji, kao osnivaču te ustanove. To znači da se konačno otvara put prema dogradnji doma i izgradnji novih jedinica za smještaj korisnika kojih je trenutačno na listi čekanja više od 2.740.

Riječ je o dugogodišnjem, već spremnom projektu koji nije moguće bilo realizirati upravo zbog vlasničkih prijepora budući da Županija nije mogla ulagati u nešto što nije njezino. Sad je situacija stubokom drugačija. Vlada je istom odlukom dala suglasnost mirovinskom fondu da bez naknade prenese vlasništvo i suvlasništvo i nad domovima u Raši i Novigradu.

Spremna dokumentacija

Vesna Grubišić Juhas, ravnateljica "Štiglića", smatra da je Puli itekako potreban još jedan starački dom, zato su svi "papiri" za dogradnju, u iščekivanju Vladinog amenovanja, već ranije pripremljeni.

- Projektom smo predvidjeli dogradnju "Štiglića" gdje ćemo, uz postojeće 171, dobiti novih 70 mjesta, dok ćemo adaptacijom depandanse u Mažuranićevoj 10 dobiti još 32 mjesta. Odluka Vlade otvorila nam je put jer imamo spremnu kompletnu dokumentaciju, uključujući i pravomoćnu građevinsku dozvolu za oba objekta, navodi Grubišić Juhas.

Rekonstrukcija i adaptacija depandanse u Mažuranićevoj 10 stajat će sedam milijuna kuna, dok dogradnja doma košta čak 40 milijuna kuna. Grubišić Juhas tu cijenu opravdava činjenicom da je tu nužno urediti pristupne ceste i okoliš.

- To je puno veći objekt, ali se koristi postojeća infrastruktura, logistika je na tom mjestu. Vidim to kao kvalitetno rješenje jer se oko doma nalazi čak 5.000 kvadrata okućnice koja se može lijepo urediti, izravnati, kako bi korisnici boravili na svježem zraku, kaže ravnateljica.

Kućanske zajednice

Objašnjava da i u "Štigliću" razvijaju koncept domova četvrte generacije, po uzore na ustanove u Europskoj uniji.

- To je koncept organizacije na principu kućanskih zajednica u kojima živi po 20 korisnika na jednoj etaži, na kojoj imaju zajednički prostor, dnevni boravak, a okolo su sobe i svi sadržaji, lijepe terase. Išli smo sa strukom u arhitekturu i dobili koncept tih kućanskih zajednica, što smo i inače u našem domu razvijali i što nam se u ovoj epidemiji pokazalo strašno dobro. Imamo jednu referentnu osobu, svojevrsnu domaćicu za te ljude. Ona poznaje sve korisnike i njihove obitelji, a drugi ulaze po njenom pozivu. Oni onda kuhaju, peku kolače, pričaju, igraju igrice, druže se, ona zna sve njihove potrebe, pripovijeda Grubišić Juhas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter