GRAD I ŽUPANIJA

ZAPELO NA IMOVINSKO-PRAVNIM ODNOSIMA Dogradnja staračkog doma "Alfredo Štiglić" na čekanju

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Vlasnik doma je mirovinski fond. To je problem zbog kojeg je sve skupa zastalo, ne samo kod nas, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa teško da će Grad i Županija ulaziti u kreditna zaduženja, a pitanje je tko bi onda bio vlasnik dograđenog dijela, kaže ravnateljica doma Vesna Grubišić Juhas

 

 

Iako su Grad Pula, Istarska županija i Dom za starije osobe "Alfredo Štiglić" potpisali sporazum o dogradnji doma, čime bi se kapacitet proširio za stotinu mjesta, sve je zapelo na imovinsko-pravnim odnosima koji još nisu riješeni, a koji priječe bilo kakvu investiciju. Naime, prema objašnjenju ravnateljice doma Vesne Grubišić Juhas, vlasnik objekta je mirovinski fond, iako se kao osnivač vodi Istarska županija.

- To je problem zbog kojeg je sve skupa zastalo, ne samo kod nas, nego i u cijeloj Hrvatskoj, gdje je 50-ak domova u vlasništvu mirovinskog fonda. O tome se dulje govori, bilo je riječi da će se domovi prepustiti samim ustanovama za jednu kunu. Fond nam je htio prodati cijelu zgradu, kaže Grubišić Juhas. Naime, bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa teško da će Grad i Županija ulaziti u kreditna zaduženja, a pitanje je tko bi onda bio vlasnik dograđenog dijela, veli ravnateljica.

Otplata kredita

Sporazumom o financiranju i kreditnoj suradnji, koji su potpisali Grad, Istarska županija i "Štiglić", definirano je da se za izgradnju novog krila doma podigne kredit. Za dogradnju novog krila doma potrebno je osigurati 38 milijuna kuna, a za uređenje depandansi dodatnih 3,7 milijuna, što je ukupno 41,7 milijuna kuna. Sporazumom je definirano da Grad Pula i Županija osiguraju po polovicu tog iznosa, odnosno preuzmu otplatu kreditnih anuiteta. Time će se, vele u Gradu, znatno doprinijeti podizanju standarda te smanjenju liste čekanja starijih osoba na smještaj.

U "Štigliću" je trenutno 171 korisnik, među kojima u redovnom smještaju njih 153, a na odjelu za demencije 18. Dogradnjom bi se u Krležinoj dobilo 70 mjesta, a u depandansi u Mažuranićevoj još 30.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter