PRIKUPLJANJE OTPADA

HERCULANEA NAJAVLJUJE VIDEONADZOR KANTI: Smeće u centar Pule donose iz svih kvartova, pa i okolnih općina, elektronski ključevi ne rade


Podzemne posude u gradskom središtu namijenjene su isključivo građanima koji tu žive. Poslovni subjekti imaju zaseban način odvoza, no često se dešava da upravo oni odlažu svoj otpad pored kanti. Građani ne mogu snositi troškove poslovnih subjekata. Stoga će se pokrenuti kontrola odlaganja te će se morati uvesti sustav videonadzora, pojašnjavaju iz Herculanee

 

Odvojeno prikupljanje otpada u podzemne posude postavljene po užem središtu grada nikada nije profunkcioniralo, tvrdi nam jedan od vlasnika poslovnih prostora u starom gradu, navodeći da se u njih baca svašta i tko god stigne jer one nisu, kao što bi trebale biti, zaključane. "Ništa ne funkcionira kako bi trebalo", veli nam sugovornik, navodeći da je nepisano pravilo u gradskom centru da se otpad navečer ostavlja pored podzemnih posuda, a radnici to u pet ujutro pokupe.

Šetnja do kanti

- Potrošeno je puno para za sustav koji ni dan danas ne funkcionira, a kada će i kako on profunkcionirati, nije mi jasno, veli nam ovaj Puljanin. "Katastrofa, nikada nije bilo gore", dobacuje nam stariji bračni par Bunjevčević koji živi u blizini, u Dobrilinoj ulici. Svoje smeće trebali bi bacati u podzemne posude kod bivše Glazbene škole, priča nam Ivan Bunjevčević. Vrećice smeća valjalo bi u njihovom slučaju nositi 600-tinjak metara, uz kazalište ili preko tržnice, ali to ne čine.

- Sva sreća da nam još nisu maknuli kante iz ulice. Malo tko razvrstava smeće, a čujem i da Herculanea sve to ponovo baca na isti kup pa to doista gubi smisao, vele nam Bunjevčevići. Dodaju da elektronski ključevi za posude ne funkcioniraju i u podzemne posude svatko baca što hoće. U to smo se i sami uvjerili na više mjesta - kod glazbene škole, kod Augustovog hrama, ali i kod Parka grada Graza.

Na pitanje što će sa smećem kada mu uklone i posljednje kante iz ulice, Ivan veli da ne zna, pravdajući se time da bi se morao obući i sa smećem šetati kroz gužvu.

- Neću reći da ću ga kao drugi bacati po gradu, ali ovo nema smisla. Ima puno ljudi koji su poput nas stariji, ima bolesnih, veli nam Ivan te dodaje da s papirom nemaju problema, ali zahvaljujući svojem trudu. U posebne kutije skupljaju ga svi stanari zgrade i kada je napune, nazovu firmu koja se time bavi. Ljuti ga što sustav koji je uveden ne pokazuje napredak, a računi su im znatno porasli. Njegova supruga Ljudmila točno zna koliko - prije su plaćali 75 kuna za dva mjeseca, a sada za jedan mjesec 101 kunu. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater