LABIN

Priprema se akcija protiv nesavjesnih građana: POSTAVIT ĆE SE KAMERE I NAPLAĆIVATI KAZNE

Sve više smeća ostavlja se i pored kontejnera

Sve više smeća ostavlja se i pored kontejnera


Ima i jedna dobra vijest. S obzirom da svakog dana ima sve više savjesnih sugrađana, komunalnom društvu ti sugrađani često dojavljuju tko ostavlja otpad pored spremnika, istaknuo je Alen Golja, direktor komunalnog društva 1. Maj

Jedna od tema na aktualnom satu prošlotjedne sjednice labinskog Gradskog vijeća bila je i gomilanje otpada kraj polupodzemnih spremnika na Katurama. Na taj problem vijećničkim je pitanjem upozorio Ervin Mešanović (IDS). Da je riječ o problemu odlaganja otpada pored spremnika na pojedinim lokacijama potvrdio nam je u razgovoru i Alen Golja, direktor komunalnog društva 1. Maj.

Spremnici i u Rapcu

- Osobno me to jako žalosti jer se varijabilni dio računa za korisnike u višestambenim zgradama još uvijek ne naplaćuje te je stoga neodgovornost takvog odlaganja otpada još i veća, kaže Golja.

Ipak, kaže, ima i jedna dobra vijest. S obzirom da svakog dana ima sve više savjesnih sugrađana, komunalnom društvu ti sugrađani često dojavljuju tko ostavlja otpad pored spremnika, ističe Golja.

- Usporedo s edukacijom građana koja kreće u ožujku, pokrenut će se i konkretnije mjere za sprječavanje gomilanja otpada. Na pojedinim lokacijama postaviti ćemo kamere i u suradnji s komunalnim redarstvom početi ćemo naplaćivati kazne, napominje Golja.

Za komunalno društvo odmora nema. Tijekom ožujka na svim lokacijama višestambenih zgrada na području Labina, starog grada i rive u Rapcu postaviti će se polupodzemni spremnici. Time će se zaokružiti infrastruktura vezana za gospodarenje otpadom na području Grada Labina. Primjetno je da se ukupna količina proizvedenog otpada povećava što je bilo i očekivano zbog pozitivnih gospodarskih kretanja. No, s druge strane, vidljiv je pad količine miješanog komunalnog otpada, a količine odvojeno prikupljenog otpada svakim danom su sve veće. Primjer je plastika koje je lani prikupljeno čak 70 posto više nego 2017. godine. Upravo o tome bit će riječi i na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća kada će se razmatrati izvještaj o radu davatelja javne usluge, ali i o edukaciji te mjerama koje će se poduzimati u narednom periodu vezano uz gospodarenje otpadom.

Edukacija o zelenim navikama

- Ovaj mjesec započelo je i provođenje edukacijskog projekta Zelene navike za održivu Labinštinu. Trenutno se definira vizualni identitet kampanje i priprema brošura za građane. Projekt je gotovo potpuno financiran novcem iz EU fondova i ministarstva, i to sa čak 94 posto, a provoditi će se cijelu godinu i obuhvatiti 21 razlićitu aktivnost. U to se ubrajaju i brojne radionice za vrtiće i škole svih uzrasta s popratnim materijalima. Aktivnosti su navedene već neko vrijeme i na gradskim web stranicama pa svatko može pročitati za koje troškove su nam odobrena sredstva EU-a, dodao je za kraj Golja osvrćući se tako i na pitanje vijećnice Tanje Pejić (Nezavisni zajedno) koju je zanimalo na koji način će biti utrošena sredstva u projektu. (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini